Hírek

2016.10.21. 13:36

Leszakadt testrészekre és a rendőrségre hivatkoznak a feltöltős csalók

Dunaújváros - A péntek kora reggel rémálomként indult egy dunaújvárosi családban: a "rendőrségtől" hívták őket, hogy a lányuk karja szakadt le egy balesetben, a sérült az édesanyját keresi, de az csak úgy tudja elérni, ha egy rendőrségi szolgálati számra feltöltést kezdeményez.

Kocsis Noémi

A történetről aztán kiderült, nem egyedi.

Zsuzsannát egy ideig biztosan sokkolni fogják a történtek: péntek reggel hat órakor csörrent meg a vezetékes telefonjuk, s egy Németh Zsoltként bemutatkozó férfi azt mondta: egyelőre ismeretlen személyazonosságú fiatal nő sérült meg kora reggel Dunaújváros és Nagyvenyim között. Iratai a balesetben elégtek, csak a hívott telefonszámát találták a táskájában. A rendőrkapitányságról telefonálok, a szóban forgó hölgy az ön lánya esetleg?

Az anya halálra rémülve mondta, hogy nagyfia otthon alszik, a már a szülőktől külön élő nagylánya pedig egyáltalán nem említette, hogy aznap reggel Nagyvenyimre indulna. Az állítólagos rendőr azonban csak mondta, hogy a sérült lányt mentőhelikopterrel elszállítják, mert leszakadt az egyik karja és eltört a medencéje. A sokkos állapotba került anya kérte, hadd beszéljen a lányával. Ekkor a férfi közölte, hogy a sérült telefonja is megsemmisült, szülei kizárólag akkor érik el, ha a helyszínen lévő rendőröknél lévő szolgálati, feltöltős telefonra kezdeményez befizetést (felöltést). Ha technikailag nem tudja ezt megtenni, akkor sétáljon el egy közeli benzinkútra, ott is megejthető a kártyás feltöltés.

Zsuzsannának itt jött vissza a lélekjelenléte, saját mobiljáról gyorsan felhívta a lányát. Mikor sikerült elérnie és ezt közölte a várakozó férfivel, az azonnal bontotta a vonalat.

Az asszony szerint a kommunikáció érezhetően a sokkhatás elérésére, majd az azt követő beszélgetés immár tudatos, az áldozat tétova reakciói szerinti alakítására ment ki az egész.

Az eset korántsem egyedi: az utóbbi napokban öt feljelentést is kapott hasonló eset miatt a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, tudtuk meg Kiss Z. Edwardtól, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- A kapitányság látókörébe került esetek egyikében sem valósult meg a cselekmény célja, magyarul nem érték el a hívók, hogy a hívott feltöltést végezzen számukra - mondja a szóvivő. Egy panaszos azonban azt meséli, 78 éves édesanyja kétszer is felöltött a telefonálók által megadott számra, így összesen kb. 30 ezer forintos kára lett.

- Nálunk a férfi azt mondta, az egyik telefonszolgáltatótól telefonál, elsorolta az adataimat, amik stimmeltek is! Mondta, hogy nyertem valamit, de csak úgy tudják postázni, ha erre és erre a telefonszámra küld egy sms-t! Persze anyum nem tudta, hogy az magának a szolgáltatónak a telefonszáma, így rögtön teljesült is a feltöltés. Próbáltuk letiltani rögtön, de nem volt rá lehetőség.

Szandra ilyen ügyfélszolgálatnál dolgozott pár éve, meg sem lepődik, hogy ismét kezdenek terjedni a feltöltős csalások:

- Régóta ismert, folyton visszatérő módszerek. Sajnos nagyon sok átvert emberrel találkoztam, volt olyan is, akit próbáltam lebeszélni, hogy ne vegyen nálam 15000 Ft értékben feltöltőt, mert be fogjak csapni....Kikérte magának, mert szegény annyira hitt a nyereményben (akkor ez volt a csalók beetető szövege), amit ígértek neki telefonon. Pár óra múlva a felesége sírva kért  minket, hogy segítsünk, de már nem tudtunk. Minden nap(!) volt 1-2 ügyfél, aki szaladt hozzánk ilyen feltöltőkártyáért...

Szandra szerint igenis el lehetne csípni ezeket a csalókat, hiszen a szolgáltatónál pontosan utána lehet menni, ki, mikor, honnan hová töltött fel.

- A Dunaújvárosi Kapitányság csalás miatt folytat nyomozást az ügyben. Fontos tudni, hogy a rendőrség sohasem értesíti balesetről, vagy más esetről telefonon az állampolgárokat, mindig szóban, személyesen teszi ezt! - hívja fel a figyelmet Kiss Z. Edward. Ha tehát ilyen hívásunk van, amelyben rendőrnek mondja valaki magát, biztosan csalóval van dolgunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!