Hírek

2017.07.05. 19:16

Lelki segélyt nyújtanak

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) a közelmúltban tartott XII. Szolgálatvezetői Tanács ülésén részt vett Varga Gábor elnök is, akit szervezetük munkájáról kérdeztünk. Magyarországon az első telefonszolgálatot 1971-ben alapították.

FMH-információ

Külföldi minta alapján Szabó Pál Debrecenben hozta létre az első telefonos szolgálatot, melyet a budapesti Éjjel-Nappali Lelki Elsősegélynyújtó Telefonszolgálat (É.L.E.T.) követett Hegedüs Imre vezetésével. 1974 őszén alakult meg Végh László és Makra Ottó munkája nyomán a győri Lelkisegély Telefonszolgálat, majd 1975-ben Kézdi Balázs létrehozta a pécsi S.O.S. Élet Telefonszolgálatot. Veszprém szolgálata harmincegy éve működik. A LESZ 1986-ban alakult, Varga Gábor pszichiáter, neurológus, addiktológus szakfőorvos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-Dunántúli Térségi Igazgatóságának igazgatója néhány hónapja tölti be
a LESZ-elnöki tisztet.

- Már a 70-es évek közepén foglalkoztam lelki segélyes munkával, önkéntesként a pécsi szolgálatnál kezdtem, majd Győrben folytattam a munkát. Esetmegbeszéléseket tartottunk, stratégiákat dolgoztunk ki az egységes esetkezelésre és a gondozóban megjelent kliensek telefonos utókövetésére. Akkor mód volt a személyes találkozásra, most a szolgálat anonim. Szövetségünk 1993-ban vált az IFOTES - nemzetközi szövetség, melyben huszonnyolc ország képviselteti magát - teljes jogú tagjává, ebben az időszakban több ciklusban voltam a magyar szövetség elnöke. Nagyon fontos, hogy az országban minden stáb - tizennyolc szolgálat, mintegy ötszáz önkéntes segítővel - egységes elvek és gyakorlat alapján működjön - mondta. Az elnökség háromtagú, Varga Gábor munkáját két alelnök segíti, valamint a három régió vezetője és a munkaszervezet tagjai. Vannak az országban nagy, tradicionális szolgálatok - egyik ilyen a veszprémi is -, amelyek huszonnégy órás szolgálatot látnak el. A LESZ, mely összefogja Magyarországon a 18 tagszolgálatot, ma Európában az élvonalban van.

- Képviselőink több nemzetközi szakmai munkacsoportban dolgoznak, magam is részt vettem egy kiképzési anyagszerkesztő teamben, és most is futnak nemzetközi pályázatok, melyeket közösen valósítunk meg. Legközelebbi céljaink között szerepel, hogy egy Kárpát-medencei magyar nyelvű, úgynevezett nemzeti identitást stabilizáló krízismegelőző hálózattá tudjunk válni. Kárpátalján tavaly ősszel elindult a magyar nyelvű telefonos lelki elsősegély-szolgálat, Szlovákiában elkezdődött a szerveződése, Erdélyben pedig több hálózat él közel tizenkét éve - mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!