Hírek

2014.01.03. 15:35

A nemzetiségek kedvezményes mandátuma

Ezekben a napokban kapja kézhez minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a Nemzeti Választási Iroda levelét.

Tribolt Lajos

A levéllel kapcsolatos tudnivalókról Molnár Krisztiánt, a megyei választási iroda vezetőjét, főjegyzőt kérdeztük.A magyarországi lakcímmel rendelkezők két szavazó lapot kapnak majd. Az egyiken a saját körzetük képviselőjére szavazhatnak, a másikon vagy az országos pártlistára, vagy a nemzetiségi listára. Ez utóbbi választás kérdése. Aki nemzetiségi listára szavazna, annak nyilatkozni kell.

A most megkapott kérelem kézhezvétele után az első dolgunk, hogy eldöntsük, az egyéni körzeti képviselői voks mellett országos pártlistára, vagy nemzetiségi listára kívánunk-e szavazni. A kettőre együtt ugyanis nem lehet. Aki úgy érzi, hogy a 13 elismert magyarországi nemzetiség valamelyikéhez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, az kérheti felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe. Ekkor a kérelem A pontjában meg kell jelölnie a nemzetiséget, s a B pontban jelölni, hogy a névjegyzékbevétel hatálya terjedjen ki az országgyűlési választásokra.

A magukat valamelyik nemzetiséghez sorolóknak azért érdemes ezt az utat választani, mert az új szabályozás lehetőséget ad a nemzetiségeknek, hogy kedvezményesen jussanak országgyűlési mandátumhoz.

A 93 listás képviselői hely elosztásakor kiszámolják, hány voks kell egy mandátumhoz. A nemzetiségiek ennek a negyedével szerezhetnek képviselői helyet. E helyek nem a 93-at szaporítják, hanem annak terhére kerülnek kiosztásra. Amelyik nemzetiségi lista nem hoz mandátumot, az szószólót küldhet a parlamentbe. Ő hozzászólhat a nemzetiséget érintő témákhoz, csak szavazati joggal nem rendelkezik majd. A kedvezményesen bejutott nemzetiségi képviselők viszont teljes jogú tagjai lesznek az országgyűlésnek. Az országos nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatják össze.

A kérelemben segítséget is lehet kérni a választójog gyakorlásához. Például Braille-írással ellátott szavazósablon, vagy éppen az akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását. A kérelemben a választó polgár megtilthatja személyes adatainak kiadását. S nyilatkozhat, hogy mi módon kéri a választási iroda értesítését a döntésről.A kérelem benyújtható a választásokat megelőző 16. napig a helyi választási irodához levélben vagy személyesen is a formanyomtatványon, amely másolható, de le is tölthető a www.valasztas.hu oldalról. Online a www.valasztas.hu, vagy www.magyarorszag.hu oldalakon nyújtható be. Helyi választási iroda a megyében 65 lesz, a széhely településeken. Címük a választási honlapon megtalálható.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!