Hírek

2016.01.13. 15:34

Látványos óriás-terepasztal: elkészült a körfűtőház és a fordító is

A tavaly májusi nyitás óta egy kisvárosnyi látogatója volt már a fehérvári vasúti terepasztalnak, de közben sem pihentek Tósoki Attiláék, több újdonságot, interaktív lehetőséget építettek be a terepasztalba.

Házi Péter

– Elkészítettük a háború előtti, úgynevezett déli vasúti stílusú körfűtőházat és a fordítót is. Sajnos a jelenlegi nem fért volna el a terepasztalon, vagy valahol a házfalon kívül ért volna véget, ezért maradtunk a korábbi, kisebb  épületnél – mondja Attila, miközben megmutatja, hogy egy irányítógomb segítségével miként állhatunk be a fűtőházba a Csörgővel. Elkészült az utak közvilágítása is és láthatunk most már Desiro dízel-motorvonatokat is!

Bíró Richárd és Kovács Péter Ákos is megcsodálta tegnap az elkészült mini fűtőházat. Fotó: Koppán Viktor

– A nyitás óta négyezernél is többen jártak nálunk, nagyon sokan hétvégente, családostul jönnek. Most már hat különféle interaktív lehetőség is van a terepasztalon, amit a gyerekek nagyon élveznek. Ha például egy gombbal elindítják a közúton a buszt, majd a kellő időben a vasúti pályán a vonatot, akkor a busz pirosat kap a lámpánál, amit nagyon élveznek a gyerkőcök – mondja a terepasztal megálmodója. Tósoki Attila azt is elárulta, tárgyalásban vannak az önkormányzattal, hogy idéntől a város óvodásai, iskolásai teljesen ingyen jöhessenek a kiállításra:

– A polgármesteri támogatás segített abban, hogy teljessé váljon a fehérvári vasútállomás modellje a lábas irányítótoronnyal, a körfűtőházzal, a fordítóval, a gurítódombbal  és persze a vasútállomás épületével együtt. A jövőben is tervezünk még fejlesztést, sőt, arról sem tettünk le, hogy egy nagyobb helyre költözzünk a Táncsics utcai alagsorból. De hogy hová, az még a jövő zenéje, mindenesetre, ha nagyobb helyünk lesz, a terepasztalt is tovább építjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!