Hírek

2013.02.06. 14:03

Látogatási tilalom péntektől a Fejér Megyei Szent György Kórházban

Fejér megye - Péntektől a látogatási tilalom elrendelését kérte a Fejér Megyei Szent György Kórház minden osztályára a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szerve.

B. Kiss László

A kormányhivatal Népességügyi Szakigazgatási Szerve szerdán kérte a Fejér Megyei Szent György Kórháztól, hogy péntektől minden osztályra vonatkozóan rendeljenek el látogatási tilalmat.  A móri és a dunaújvárosi kórházhoz - úgy értesültünk az intézményektől - nem érkezett hasonló kérés.

A megye területén az  elmúlt  héten  az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 646 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 66,7 százalékkal  több, mint az előző héten. A  székesfehérvári járás területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési aránya átlépte a járványos küszöb értéket - tűnik ki a megyei kormányhivatal Népességügyi Szakigazgatási Szerve szerdán kiadott közleményéből.

A fehérvári kettes körzet háziorvos, Kovács Gábor doktor egyik páciensét, Máklné Sötéth Margitot vizsgálja. Ő is az oltást ajánlja (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A székesfehérvári járás területén lévő általános iskolákból légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását jelentették. Az elvégzett járványügyi vizsgálat alapján a megbetegedések az 5. hét elejétől indultak, a hiányzások megnövekedtek. A láz, légúti tünetek, torokfájás, végtagfájdalom, elhúzódó köhögéssel járó megbetegedések a tanulókat érintették, osztályonként eltérően. A hiányzások számaránya néhány osztályban meghaladta az osztálylétszám felét. Az elvégzett vizsgálatok influenza B kóroki szerepét igazolták.

A megyében a légúti minták vizsgálata során két  influenza B vírus pozitivitásra derült fény. A  megyénkben elindult az influenzajárvány. A megelőzés leghatékonyabb eszköze az influenza elleni védőoltás, még nem késő kérni - szögezi le a hatóság közleménye. Az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek a krónikus szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, az ápolást, gondozást nyújtó rehabilitációs vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, várandós kismamák, és a 65 év felettiek. A veszélyeztetett csoportokba tartozók számára az influenza elleni védőoltás térítésmentesen, háziorvosuknál elérhető.

A Szent György kórházban péntektől elrendelt látogatási tilalommal kapcsolatban Szabó Gabriella orvosigazgató-helyettes elmondta: az intézkedéssel a betegeket, az ápoló személyzetet és a hozzátartozókat is védeni kívánják. A kórházi személyzet átoltottsága   jellemzően magas, különösen igaz ez a súlyos, legyengült immunrendszerű betegeket ápoló osztályokon.

-  Egyértelműen nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma a   fiatal és közép korosztály körében - számolt be személyes  tapasztalatairól  Kovács Gábor, a fehérvári kettes körzet háziorvosa. Az influenzát sokan összekeverik a náthával, a felső légúti megbetegedésekkel, holott az előbbi 39-40 fokos lázzal, erős ízületi, izomfájdalmakkal jár.  Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy a fertőzés csak légúti úton terjed, pedig azt akár a bevásárlókocsi fogantyújáról is átragadhat egyik emberről a másikra. Fontos tehát a gyakori kézmosás  - figyelmeztet Kovács doktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!