Hírek

2016.04.28. 17:40

Lányok a tudományban

Székesfehérvár - Középiskolás lányoknak mutatták meg az egész országban, hogy számítanak rájuk a műszaki területeken is. Ez volt a Lányok napja.

Buthy Lilla

A Nők a Tudományban Egyesület tagjai olyan világban szeretnének élni, amely egyformán elismeri mindkét nem tudását a tudományos életben. Ez a missziójuk. Nagyköveti programjuk és a Lányok napja révén azt szeretnék elérni, hogy minél több lány értesüljön a műszaki és informatikai pálya előnyeiről. Hogy megerősítsék őket, nincs férfias pálya, csak egyenlő lehetőségek. Ilyen, tudományt népszerűsítő nagykövet Molnár Janka Sára, Édes Eszter, Forczek Bianka és Kasnya Csilla is. Velük beszélgettünk jövőről, hivatásról és lányokról, akiket a programozás, a fizika vagy épp a kémia ejtett rabul. Szerintük a lányok látókörének bővítésével kialakulhat egy sokszínű és egyenlő kutató-fejlesztői társadalom.

Lányok, akik bebizonyítják, hogy a fizika vicces, és hogy a fehér köpeny legalább olyan jól tud állni nekik, mint a szoknya. A képen a tudományok nagykövetei: a telekis Molnár Janka Sára, a tópartis Forczek Bianka és az ugyancsak telekis Kasnya Csilla Fotó: Zsíros László Róbert

A fizikazseni Molnár Janka Sára szerint nagyon jó, hogy ezzel a programmal azt erősítik, hogy - az ő szavaival élve - egyáltalán nem gáz párosítás a tudomány és a lányság. - Sok lány tart attól, hogy férfiasnak titulált pályát válasszon. Pedig attól, hogy valaki lánynak születik, még nem kell lemondania az álmáról. A való életben , amikor kutatok, nem vagyok körülvéve lányokkal. Most nagyon jó volt velük megismerkedni - mondta. Forczek Bianka idén kezdte a középiskolát, még nem tudja pontosan, mi szeretne lenni, csak annyit, hogy kutató. Tegnap az autógyártással ismerkedhetett meg közelebbről. Édes Eszter nagyon szereti a kémiát, a legújabb ötlete a vegyészmérnökség, de a program szimpatikussá tette a programozói, fejlesztői pályát is. Eszter szerint azért fontosak az ilyen programok, mert a lányokat ilyen téren még kevés hatás éri. Nagy szükség van erre, mert maguktól nem feltétlenül keresik az ehhez hasonló lehetőségeket.

A kilencedikes, matektagozatos Kasnya Csilla pedig egy játékfejlesztő cég életébe pillanthatott be. - Most a lányok napjának köszönhetően megtanultam egy új programozást is - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!