Hírek

2015.06.17. 14:44

Láncok a demonstráción - A Hóman-szobor ellen tiltakoztak Székesfehérváron

Hóman Bálint szobrának felállításának terve "kiverte a biztosítékot" az ellenzéknél.

Tribolt Lajos

A Jobbikhoz kötődő Hóman Bálint Alapítvány kezdeményezésére szobrot állítanak Székesfehérváron Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak kultuszminiszterének. A megvalósítást az Igazságügyi Minisztérium 15 millió forinttal támogatta. S mint lapunknak Kováts Gábor az alapítvány elnöke (a szerdai ellendemonstráció előtt a helyszínen) elmondta, a város önkormányzata a környezet alakítását vállalta, kétmillió forint értékben. Az önkormányzat döntése ellen szavazott a baloldali ellenzék és előtte zsidó szervezetek is arra kérték a testületet, ne támogassa a szobor felállítását. Indoklásuk szerint Hóman Bálint sürgette, beterjesztette és megszavazta a zsidó törvényeket. Ezt nem homályosítja el történészi és kultuszminiszteri tevékenysége. Az alapítvány december 29-én, Hóman 130. születésnapján szeretné felavatni a könyvtár lépcsőjére tervezett szobrot.

A DK és az MSZP szerda délelőttre hívott össze tiltakozó demonstrációt a könyvtár elé. A mintegy negyven résztvevő előtt Földi Judit városi Dk-elnök azt mondta, annak ellenére, hogy Hómant márciusban a bíróság felmentette a háborús bűnök vádja előtt, ők továbbra is antiszemitának tartják, akinek nem szabad szobrot állítani. Mindezt úgy mondta el, hogy ő és Mihályi Mónika (MSZP) jelképesen egy oszlophoz láncolva ültek.

Márton Roland az MSZP alelnöke, városi elnöke arról beszélt, hogy Hóman történészi és kultuszminiszteri érdemeit senki nem vitatja el, ám a város 1932-45 közötti képviselője a náci kollaboráció vezéralakja volt, aki előkészítője, beterjesztője volt a zsidótörvényeknek, aki még a náci megszállás előtt memorandumban követelte a zsidók deportálását. Akkoriban Székesfehérvár lakosainak mintegy 10-15 százalékát tette ki a zsidó lakosság, közülük több mint két ezer embert vittek Auschwitz-Birkenauba, ahonnan sokan nem tértek haza. Ez jórészt Hóman sürgetésének volt köszönhető.

Most ennek az embernek akarnak szobrot állítani - mondta a szocialista politikus, majd hozzátette, senkinek ne legyen illúziója, a Fidesz és a Jobbik felállítja a szobrot. Az már politikai abberáció, hogy mindezt a Bartók Béláról elnevezett téren.

Márton arról is beszélt, hogy ha a városban többséghez jutnak, akkor a szobrot eltávolítják. Néhány hónapra a vasút melletti téglagyár területére viszik, ahol a zsidókat is tartották, majd vesznek neki jegyet Bikenauba..

Lebovits Imre holokauszt túlélő, aki később a műegyetemen szerzett diplomát és tanított ott, arról beszélt, hogy Hóman és a hasonlók tette nem csak a zsidók elleni ügy, hanem hazaárulás. A zsidó emberek megalázása az ország megalázása volt. Nincs bocsánat arra, ha egy állam a saját honfitársai ellen fordul.

Lebovits emlékeztetett rá, hogy a párizsi békeszerződés pontosan tartalmazza, hogyan kell kezelni a világháborús bűnöket és ajánlja mindenkinek az elolvasását.

A „Hóman Bálint politikailag felelős”, „Hóman Bálint nem példakép”, „Szellemi kútmérgezés” feliratú táblákkal demonstrálók részéről elhangzott, hogy a szobrot célpontnak tekintik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!