Hírek

2013.04.29. 15:18

Különlegességek versenye Móron

A különlegességek versenye volt az idei móri borverseny: soha ennyi bort nem neveztek még az év legnagyobb borászati eseményére, amelyen 31 aranyérem és két nagyarany is született!

Házi Péter

A hegyközség rendszerváltás utáni megalakulása óta soha ennyi bort nem neveztek a móri borvidék legnagyobb seregszemléjének számító Szent György napi borversenyre, amelynek díjkiosztó ünnepségét nemrég tartották a móri művelődési házban. A 179 mintához persze egy zsűri nem is lett volna elég, így a Corvinus Egyetem  borászati tanszékének vezetője, Janky Ferenc mellett további három al-zsűrielnök vezetésével bírálták a borokat. A verseny nemzetközi szintjét mutatja, hogy a bírálókat direkt nem a borvidékről, hanem az ország más borvidékeiről hívták.

Fenyves Péter polgármester (jobbra) és Klima Olga borkirálynő (balra)  Mór vándorkupáját idősebb és ifjabb  Sáfrán Andrásnak adta át. A csákberényi borászat olaszrizlingje nagyaranyat érdemelt (Fotó: Hrubos Zsolt)

Az idei verseny több szempontból is a rekordoké, különlegességeké volt: Balázs Sándor 2008-as ezerjó aszúja, valamint a Sáfrán Pincészet 2012-es olaszrizlingje érdemelte ki a nagyarany minősítést, ám ezen kívül 31 arany és 92(!) ezüst született, azaz a borok túlnyomó része bőven eléri a kiváló szintet. Ez pedig a borvidék fejlődésének legfontosabb fokmérője, hiszen a pontozást nem a helyi ízekhez szokott szakemberek végezték. Azaz: a móri borvidék ízei biztosan megállják a helyüket egy nagy, országos összehasonlításban is! Érdekesség az is, hogy ezúttal három vörösbor (Vécsei pincészet, valamint Förhécz Sándor) is aranyérmet érdemelt, amire szintén nem volt még példa a fehérborokon nevelkedett móri borvidéken.

Mór város polgármesterének vándorkupáját Fenyves Péter ezúttal tehát nem  móri borásznak, hanem a csákberényi Sáfrán Andrásnak adta át, aki összesítettben is a  legeredményesebb borász lett. A Mór város legjobb ezerjója címet pedig - amelyet a móri bornapokon, ősszel adnak majd át - a Geszler családi pincészet  ezerjója érdemelte ki. A díjátadást  ugyancsak első alkalommal  borászbál követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!