Hírek

2016.05.31. 11:36

Különleges szertartásjáték a nagy napon

Kovács Kata tanít, főállású édesanya, öt éve ceremóniamester és most már okleveles szertartásvezető is. Ő az első Fejér megyei, aki ezt elmondhatja magáról.

Buthy Lilla

Kovács Kata kislánykora óta él-hal az esküvők világáért: öt éve ceremóniamester, ami női vonalon bizony ritkaságnak számít. Kata nem mellesleg a legelső és a második Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap Királynője szépségversenyen is döntős volt, sőt hosszú évekig a szépségverseny fináléjának műsorvezetőjeként is színpadra állt. Az egyébként informatika–matematika szakos tanárnő, fiatal édesanya most egy szertartás-vezetői tanfolyamot is elvégzett. Mint mondta, ez a műfaj ma Magyarországon még gyerekcipőben jár. Az országban áprilisban indult először szertartás-vezetői tanfolyam, Kata nemrég az első csoporttal levizsgázott, Fejér megyéből elsőként.

De mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között? Utóbbi már csak színjáték, egy előadás, amiről, ha a pár úgy kívánja, a násznép tudomást sem szerez. Házasságlevél nélkül azonban nincs „szertartásjáték" sem. Az anyakönyvvezetőt és a polgármesteri hivatalban kimondott igent ebben az esetben sem lehet kikerülni.

– A szertartásvezető nem anyakönyvvezető, ez a szakma azért alakult ki, hogy olyan helyeken és időben, például ünnepnapokon is össze tudjunk adni párokat (persze nem hivatalosan), ahová az anyakönyvvezető nem tud kimenni. Egyébként a kiszállásnak, főleg a fővárosban borsos ára van, ezért is döntenek inkább az ingyenes házasságkötés, majd az olcsóbb szertartásvezetői javadalmazás mellett – kezdte Kata, majd hozzátette: – Általában olyan párok kérnek szertartásvezetőt az esküvőjükre, akik extrém, különleges helyen kívánnak egybekelni.

Fotók: Igari Balázs

A szertartás ebben az esetben is ugyanúgy zajlik, mint a törvényes aktus. Van szalag, pezsgőzés, két darab hangos igen, aláírás, kedvenc versek, fogadalomtétel: ennek csak az ifjú pár fantáziája szabhat határt.

Egy szertartásvezetőre nem várnak még aznap négyen-öten, nincs futószalag-effektus, csak rájuk tud koncentrálni. És ez a kulcsszó: minden pár arra törekszik, hogy igazán egyedivé varázsolják az esküvőjüket, hogy ez a nap csakis róluk szóljon. Nem szeretik a sablonos dolgokat. – Én elbeszélgethetek a párral, megismerhetem őket. Tudom, hogy találkoztak, milyen romantikus volt a lánykérés, elmondanak nekem mindent, amit fontosnak tartanak. Így sokkal személyesebbé és intimebbé válik a szertartás – fogalmazott Kata, aki hamarosan élesben is debütálhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!