Hírek

2011.08.10. 13:26

Különleges az idei ország tortája: cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Bemutatták a Parlamentben Magyarország születésnapi tortáját, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

MTI

  
A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Zila László cukrászmester, a különleges desszert megalkotója mutatta be a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelynek eredeti receptje Karcagról származik, a torta pedig ennek az alapreceptnek kisebb módosításával készült. A desszertet cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
   
A győztes édességet az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-tól folyamatosan árulják.
   
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrászati remekekkel az államalapítás ünnepére.
   
A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az augusztus 20-i programokról szólva elmondta: szombat délután kettő órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállítóhelikoptereinek és Gripen-kötelékének Duna feletti átrepülésével. Ezzel egy időben motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A műsor után "történelmi hajók" indulnak a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók "díszletezése" öt történelmi korszakot elevenít majd fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat.
   

A hajók a Parlament előtt tiszteletkört tesznek, miközben az épület Vadásztermének erkélyén a Köztársasági Őrezred parlamenti díszőrsége a történelmi zászlók és a nemzeti lobogó felvonultatásával tiszteleg a hajók előtt, amelyek a Petőfi hídig mennek.
   
A már korábban beharangozott, augusztus 19-én 10 órakor kezdődő Magyar Ízek Sétányáról - amelyet a budai rakparton, a Clark Ádám tér és a Bem tér között alakítanak majd ki - Kovács Zoltán kifejtette: az ott forgalmazók, kiállítók a bevételük 25 százalékát jótékony célra ajánlják fel. A pénzt moldvai csángó gyermekek látásjavítására fordítják. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arról tájékoztatott, hogy szolgálatuk 2012-ben általános egészségmegőrző programot hirdet a moldvai csángók körében.




 Készítse el!

Kecskeméti barackos kölestorta

Magyarország Tortája ősi magyar kölesből készül,
tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve,
ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje!
Végy a tésztaalaphoz lenmagpelyhet, mandulalisztet, túrót, tojást,
keverd jól össze, majd a 180 fokos sütőben süsd be!

A kihűlt tejes kölest keverd tejszínhabbal,
ízesítsd darabos kecskeméti sárgabarackkal!
Töltsd be a formába, a tetejét borítsd a kisült köles piskótával!
Hűtés után díszítsd valódi kecskeméti ízes öntettel és barackkal!

Recep:
1 db 12 szeletes Zila tortaformára

  Főzés
290 g   hántolt köles 
5 g   só 
1100 ml   tej 
260 g   kristálycukor 
1 db   vaníliarúd kikapart belseje 
60 g   vaj 
1 db   citrom reszelt héja 
 
  Sütés
960 g   kölesalap 
3 db   egész tojás 
30 g   mandulaliszt 
70 g   lenmagpehely vagy őrölt lenmag 
60 g   áttört túró 
 
  Betöltés
100 g   darabolt sárgabarackkonzerv 
50 g   sárgabarack koncentrátum 
150 g   felvert tejszínhab 
100 g   lefőzött zselatin 
(1 l forrásban lévő vízhez
160 g zselatinpor arányában) 
 
  Díszítés
300 g   házi sárgabaracklekvár 
40 g   étcsokoládé 
150 g   felezett sárgabarackkonzerv 
20 g   g natúr zselé 
 
  Öntet
350 g   fagyasztott sárgabarack 
100 g   kristálycukor 
10 g   pektin 


 
Elkészítés 
 A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 ^(o)C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

 
Betöltés 
 A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.
 
Díszítés 
 A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.

 

Az elkészítés videón:

 

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!