Hírek

2017.01.21. 19:30

Külföldön is tapasztalatot szerzett

ETYEK - Sorozatunkban Nádas Szilárd fiatalembert, reményteljes borászt mutatjuk be, aki máris elégedett azzal, amit 2011 óta elért. Három hektár szőlő jelenti borai legfőbb alapját, bár az is előfordul, hogy szőlőt vásárol fel: mindez évente 8-10 ezer palack bort és pezsgőt jelent.

Silye Sándor

Fontos számára, hogy elmondhassa: nem akkor készült el a bor, amikor a piac igényli, hanem amikor a borász szerint is elkészült.

- A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végeztem szőlőtermesztés szakirányon - mesélt a kezdetekről - Sok időt töltöttem külföldön, amíg végül Etyeken letelepedtünk a feleségemmel. Piaci alapon fejlődtünk, elsősorban olyan telket kerestünk, amelyen volt présház és pince. Amikor ez már megvolt, a szőlőket folyamatosan vásároltuk, az esetleges hasznot pedig visszaforgattuk, forgatjuk a szőlőbe, a borászatba - mondta.

Nádas Szilárd fiatalember, de már sikeres a borász a szakmában

Nádas Szilárd igyekezett folyamatosan fejlődni az országosan is egyre jellegzetesebbé, ismertebbé váló borvidéken. Arról pedig, hogy mennyire és miért jó ez a hely a borászatok számára, ő így vélekedik:

- A technológia fejlődése segített sokat Etyeken. Illetve az, hogy a rendszerváltás után kinyílt a világ, nem csupán a nagyüzemek számára. Sokszínűvé vált a borvidék, a fejlődés pedig folyamatos. Ez a környék képes a könnyű, illatos boroktól kezdve az érett, testes fehérek előállításáig sok mindenre. Minden évben tökéletes pezsgőalapként szolgáló borok éppen úgy készíthetők, mint a könnyű, jó ivású vörösborok. Számomra az a lényeges, hogy szép szőlőből szép bort készítsek. A felmelegedés hozománya a borok érettsége. A fehérek mellett a Pinot noir nagyon fontos fajta, de 2012-ben készítettem olyan Syraht, hogy senki nem mondta meg róla, hogy etyek-budai.

Ahogyan a borászokat bemutató sorozatunkban már az hagyomány, Nádas Szilárdot is arra kértem, a kedvenc borához ajánljon egy ahhoz tökéletesen illeszkedő, finom ételt.

- A 2015-ös barrique Chardonnay az egyik legszebb borunk, ez a bor az én személyes kedvencem is. Hogy mi a titka? Ez a nedű fejtés nélkül tíz hónapot töltött az égetett tölgyfahordóban. Hetente kevergettük a finom seprőt, és csak azután került palackba. Minden jót megmutat ez a bor, amire ez a borvidék, ez a fajta és a remek 2015-ös évjárat képes. Ehhez szerintem nagyon jól illenek a krémes, tejszínes tésztaételek, főként vargányával, csirkével, esetleg spenóttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!