Hírek

2011.04.28. 04:29

Kulcs - tervek a Dunánál

Kulcs - Fejér legfiatalabb faluja, s bár a sajtó egy ideje a Duna menti löszfalomlás miatt vette a szájára, a település köszöni: jól van. A fejlődés mindenhol szemmel látható.

Klecska Ernő

1352-ben Possassio Kulchegház  ez a Károly Róbert által kiadott alapítólevél a község templomának kulcsával azonosítja a falu nevét, 1497-ben pedig Possessio Kwlch néven emlegetik  a települést, utalva ezzel az esetleges szláv eredetre, a folyókanyarra, kanyargós útra.  A történelem viharai miatt II. József népesség-összeírása (1784-87) idején csak egy családot regisztráltak,  az 1900-as évek elején azonban felfedezték a gyönyörű Duna-parti területet: a  húszas években hajók kötöttek itt ki, sok budapestinek lett itt villája. 1929-ben hajóállomás, 1935-ben katolikus, 1942-ben református templom épült. 


A II. világháborút e kis falu is megsínylette, hiszen kétszer cserélt gazdát. A fellendülés a dunapentelei, azaz a sztálin-, majd dunaújvárosi építkezéssel kezdődött, majd a hatvanas-hetvenes években, a hétvégi kertek parcellázásával és  a hobbikert-mozgalommal folytatódtak.
Kulcs Fejér megye legfiatalabb községe. Korábban Rácalmás része volt, de 1994-ben volt egy népszavazás, amelynek eredményeként az 1994. december 11-én tartott önkormányzati választásokat követően közigazgatásilag különvált Rácalmás nagyközségtől.
 Az iskola jelenlegi épületét 1958 óta használja a diákság. 1974-ben Rácalmás és Kulcs közigazgatásilag egyesült, így az iskola a rácalmási iskola tagintézménye lett, csak alsó tagozatos osztályokkal. Az önállósodás után az iskola is önállósodott.  Az intézmény éveken át csak alsó tagozattal működött. 2002-ben szülői kezdeményezésre megkezdték a felső tagozat kiépítését  ma már nyolc évfolyammal működnek. 2002-ben, az új községháza felavatásával a régi polgármesteri hivatal épülete felszabadult, itt alakították ki az irodákat és a számítástechnikai szaktantermet. Az új óvoda megépülése és átköltözése után 2004 nyarán vehették a gyermekek birtokba az iskola alsó szintjét is. 2005. szeptember elsején  az intézmény felvette Fekete István nevét, 2006 szeptemberében pedig alapfokú művészetoktatási intézmény lett. 2009-ben megépült a Százholdas Pagony óvoda újabb két csoportszobája, így két csoporttal, egy bölcsődei és egy óvodai vegyes csoporttal bővült kapacitása.
A festői szépségű település mellett az utóbbi években az ipar is nagy lendületet vett: az  egyik cég a szomszédos Rácalmáson megtelepedett Hankook alvállalkozója, a másik egy fémszerkezetgyártó, de van targonca- és hidraulika-javító, két tüzép és egy gokartpálya is.
Ez utóbbi mutatja: Kulcs jövőjében szinte elrendeltetés-szerűen nagy szerepe van és lesz is a turizmusnak. Így volt ez mindig, hiszen megfordult itt szinte a teljes állatorvosi kar Kotlán Sándortól a világhíres parazitológustól, Jármai Károly kórboncnok professzortól, Gouth Gy. Endre, Maczis Árpád, Manninger Rezső, Szepeshelyi Andor professzorokig sokan töltötték itt szabadságukat. A híres operaénekes, Závodszky Zoltán, az írók: Tábori Piroska, Sőtér István alkottak itt. Politikusok, Szakváry Emiltől Vas Zoltánig jártak ide, de  itt tanult a Kovács Pál  egykori népjóléti miniszter és itt nevelkedett Gidai Erzsébet is. Ma is sokan jönnek ide kikapcsolódni, köztük Tordy Géza, Lehoczky Zsuzsa, Miskolczi Miklós volt és jelenlegi üdülőtulajdonosok.
A kis település nem csak a Dunától szép. A porták annak ellenére szépek és rendezettek, hogy   a nyaralótulajdonosok közül sokan kiöregedtek, kevesebbet járnak ki. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy a falucska előtt ismét hatalmas fejlődés lehetősége áll.

OLDALTÖRÉS: Üdülőfaluból ékszerdoboz

 

 

 

Üdülőfaluból ékszerdoboz

A festői kis falu hitelek nélkül működik, és ezt a jövőben is így tervezik - büszkélkedik joggal Kiss Csaba polgármester, aki szerint a csatornázás mára halaszthatatlanná vált.

Kulcs lélekszáma 2970 körül van, nyári időszakban annek majdnem háromszorosa is, ami érthető, hiszen  a Duna-parti kis falucskában közel  3 ezer hétvégi ingatlan és nyaraló van. A helyi, többnyire családi vállalkozásban működő boltok  meg tudják oldani az ellátást, ilyenkor több alkalmazottat vesznek fel. Az adonyi kistérséghez tartozó festői falucska egészségügyi központja közel 3 ezer embert lát el; ide tartozik az adonyi kistérség mellett Rácalmás városa is - mutat rá a település fura kettősségére  a polgármester.
Kiss Csaba, aki hosszabb alpolgármesterkedés után három évvel ezelőtt lett polgármester, nem gondolta, amikor  a vállalkozás helyett településvezetésre adta a fejét, hogy milyen váratlan kihívással találkozik. Egészen addig, amíg 2010 őszén el nem kezdett csúszni a Duna melletti löszfal, amely aztán 2011 januárjában több helyen le is omlott. A kis faluban   minden közmű kiépült, kivéve a csatornát, amelynek hiánya a csőtörésekkel és a nagy mennyiségű csapadékkal együtt  hozzájárult a csúszáshoz. Azokon a részeken, ahol  a katasztrófa bekövetkezett, többnyire a hetvenes-nyolcvanas években, a hobbikert-mozgalom  idején épült az épületek túlnyomó része - mondta a polgármseter.
Kulcs önkormányzata a településen történt partfalcsuszamlás védekezési munkálatainak elvégzéséhez szükséges feltételek megteremtésére és a károsultak megsegítésére önálló bankszámlát nyitott. Ez azonban kevés, el kell készíteni  a csatornázást - mutatja a térképet  a településvezető, s hozzáteszi:  a partfal stabilizálása évekig kérdés lesz, hiszen az eddig takarékosan, többnyire  hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatnak  nem lesz annyi pénze, ami  a többmilliárdos munkára kellene.
- Sok település azért adósodik el, mert túl nagy beruházásokba fog, Kulcs azonban mindig csak addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért, és a jövőben is ezt tervezzük - szögezte le Kiss Csaba. A polgármester kérdésünkre elmondta: ötleteik lennének a turizmus terén is, hiszen már régóta van egy olyan tervük, hogy kerékpárúttal öszekötik Adonyt, Rácalmást és Dunaújvárost. Ez az út maga a csoda lenne, de itt is komoly akadály a Duna-part rendezetlensége.

OLDALTÖRÉS: Ringatózó hullámokon

Ringatózó hullámokon

Ringatózó hullámokon

Ringatózó hullámokon

Ha majd egyszer elindul Magyarországon is a dunai hajós turizmus, a kis települést nem éri felkészületlenül.

A Fejér Megyei Hírlap tudósítása szerint még 2006-ban történt, hogy Geiszler József  festőművész, afrikai vadász és hajóépítő mester hajóján többen is nekivágtak a Dunának, hogy a túloldalon kikötve találkozzanak Márkus Ferenccel, és tanúi lehessenek, amikor Lénárd Béla akkori polgármester, Bacsa Lajos, a vízisportklub, Lengyel Zoltán, a horgászegyesület és Korondi Csaba, a Kulcsiak Baráti Köre (Kubak) elnöke átadja a Kulcson kitöltött íveket.  A petícióban a mellékágak rehabilitációját, a navigációs rendszer továbbfejlesztését,  a hajózás föllendítését szorgalmazták.
Kulcson ma is várnak erre a fejleményre, de nem tétlenül. Ahogy Posch János alpolgármester bemutatja:  a leendő dunai hajósokat egy felújított vendégház és egy szépen felújított, a parthoz rögzített  hajó, mint egy mobil kikötő várja. A volt kompkikötőtől kajak- és kenutúrák indulnak, ott szemben  a Csepel-sziget alsó, vadregényes  csücske látszik  mutatja a festői környezetet. Még pár év, és nagy lesz itt a forgalom - jósolja.

 

OLDALTÖRÉS: Igazi közösségi tér

 

 

 

Igazi közösségi tér

A megújult faluházat 2008. augusztus 20-án adták a község lakosainak. A falu közepén, a polgármesteri hivatal és a posta szomszédságában található, 100 fő befogadására is alkalmas épület a civil szervezetek mellett klubfoglalkozásoknak is helyt ad. Az emeleti részen működik a könyvtár e-pont lehetőséggel és a színvonalas műsort sugárzó helyi televízió stúdiója, amelyet szakavatott stáb irányít.

A faluházban számtalan program várja az érdeklődőket - tájékoztatott Juhász-Dóra Ferencné, az intézmény vezetője. Ilyenek a nyugdíjasklub, a torna- és hastánctanfolyam, a foltvarrás, a filmklub, a családi alkotóműhely, a gyermektánc népi játékokkal, a varró- és a baba-mamaklub, az egészségest-sorozat és a nordic walking, a tini- és a meditációs klub. Ottjártunkkor éppen zenebölcsit tartott: ez az énekes, mondókás, játékos foglalkozás, amit 3 év alatti babáknak és szüleiknek, nagyszüleiknek szerveznek, kedvezően hat a kisgyerekek zenei, érzelmi, értelmi, szociális és mozgási fejlődésére.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A képviselő-testület tagjai: Kiss Csaba Gyula polgármester, Posch János alpolgármester, Balogh Imre, Fekete Ágota, Jobb Gyula, Oberrecht Tamás és Veress Sándor képviselők.

- Az óvodába 130 gyermek jár, az iskolában 147 diák tanul.

- Díszpolgárok: Somos István, Kocsis Antal, Kaczander Károly, Lénárd Béla, Kiss Csaba, Oberrecht Kornél, Bottlik László, Posch János.

- Címere beszélő címer: arannyal keretelt háromszögű kék pajzsban díszített aranykulcs. A pajzsfő két szélén ívelt oldalú latin aranykereszt. A pajzs fölött nyolc (öt látható) ívelt oldalú keresztágú aranykorona. A címer háromszögű pajzsforma. Magyarországon Imre király 1202. évi Aranybulláján látható hasonló. A kulcsfej díszítését alkotó lóhereívek és a közepén elhelyezett heraldikai liliom a gótika egyes stílusjegyeit hordozzák.

Helyi értéktár

- Itt létesült 2001-ben az ország 600 kW-os, első szélerőműve, tíz kilométerekre impozánsan hirdetve a modern kort.

 - A Duna-parton álló hajóállomás felújított épülete.

- A Kulcs Fürdőtelepet alapító tudós állatorvosoknak emléket állító tábla.

- II. világháborús emlékmű a katolikus templomkertben.

- Természetmegőrzési Terület. A valamikor jellemző homoki és lösztölgyesekkel kevert sztyepprétek maradványait őrzi, kisebb mennyiségben megtalálható a veszélyeztetett gyapjas csüdfű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!