Hírek

2014.01.30. 14:15

Közpark Nagylók központjában

Nagylók - Még 2008 ban született meg egy közpark kialakításának gondolata, majd tervek láttak napvilágot. Idén pedig meg is valósulhatnak ezek az ötletek, szépül a település.

Miskei Anita

A falusias életmód szépségét ma már egyre kevesebben ismerik. A városi emberek pedig gyakran el sem tudják képzelni, milyen gyönyörű lehet egy kisebb település, még akkor is, ha a helyieknek a mezőgazdaság, a földek megmunkálása biztosítja a megélhetést. A nagylókiak szeretnék megmutatni, milyen szép a településük. Egy kis falu, ahol hamarosan közpark kialakításába fognak.

- Már 2008 ban megszületett a közpark gondolata, ötlete, szerettük volna ezt a közel négy hektáros területet hasznosítani, s egyben igazi értéket is teremteni. Úgy véltük, egy közpark ezt megadhatja számunkra, s így benyújtottuk pályázatunkat. Első ízben elutasították annak támogatását, így tovább tervezgettünk, s elkészültek a mai tervek, melyek egy öt állomásos park képében köszöntek vissza. 2012. év végén aztán ismét pályáztunk, s a Leader falumegújító programja keretében 7,2 millió forintot el is nyertünk a megvalósításra. Ezt az idei évben ki kell alakítani, mi azonban nem szeretnénk az év második feléig várni, bízunk benne, hogy korra nyárra elkészül a közpark, s bárki tehet itt egy sétát - mesélte Tóth József, a település polgármestere.

Tóth József elmondta, hogy a közpark, pihenőpark a település központjában terül el  (Fotó: A szerző)

A fejlesztés eredményeként 2014 ben a Rákóczi és a Szél utcák között, a vízmű mögötti részen elterülő négy hektáros területen alakítják ki a közparkot, mely ma még igen elhanyagolt, gondozatlan része a településnek. A fejlesztés eredményeként azonban a területet megtisztítják, a meglévő vízfolyást megtartják, gyalogutat terveznek, sőt, pihenőhelyeket is létrehoznak. A tervek szerint öt megállója, állomása lesz a közparknak, s ezeket egy 1,5 kilométer hosszú gyalogút köti majd össze. Lesz egy központi tér, melyet környezetbe illően alakítunk ki. Az égerfák alatt, majd a babák ligetében, a kocsányos tölgyek árnyékában, a zselnicés piknikezőhelynél is megpihenhetnek az arra járók. Információs táblákat helyezünk ki, padok, szemetesek, hidak, és persze sok sok növény teszi gazdagabbá, szebbé a tájat hangsúlyozta Tóth József. A polgármester kiemelte azt is, hogy megtartják a kis vízfolyást, mely a Piroska horgásztavat táplálja, stéget is építenek a tavacska partjára. Erdei ösvényt alakítanak ki, hiszen így mindenki találhat kedvére való útvonalat. A babák ligetében szeretnének hagyományt teremtve fát ültetni a kis község újszülöttjeinek.

- Sok munka vár ránk, ezt részben a kivitelező végzi majd el. Azonban szeretnénk mielőbb használni is a közparkot, ezért bízom benne, hogy társadalmi összefogással gyorsabban szebbé varázsolhatjuk ezt a ma még gondozatlan területet. A helyiek segítségére így is nagy szükség lesz, hiszen szeretnénk a tervek egészét megvalósítani, az igényelt közel 10 millió forintnál azonban kevesebbet, 7,2 millió forintot kaptunk. De bizakodunk, a településen mindig jelen volt az egymás segítése, a közösség összetartása - hangsúlyozta Tóth József. Végül megjegyezte, novemberben 85 facsemetét ültettek el a faluban, 32 en vettek részt önként a munkában, mindannyian a közösségért dolgoznak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!