Hírek

2009.03.26. 03:29

Közlekedik a gyerek

Székesfehérvár - 2009-et az óvodások, kisgyermekek közlekedési évévé nyilvánítaná egy, a városi óvodákat tömörítő egyesület. Az év során ők is fokozottan kampányolnak a közlekedési gyemekbalesetek elkerüléséért.

Németh Tamás

A megyei baleseti statisztikák gyermekekre vetített legsötétebb éve 2006 volt. Ez ugyan nem szerepel infografikánkban, mégis elmondjuk: a korábbi és a következő évek három-négy esetszáma után a 2006-os esztendőben tíz gyermekkorú vesztette életét közlekedési balesetben a megye útjain, de a tizennégy éven aluliakat érintő összes baleset száma is ekkor volt a legmagasabb.

Az 1999 és 2008 közötti adatokat tartalmazó statisztika (ebből mi háromévenként négy esztendőt emeltünk ki grafikánkban) megkülönbözteti azokat az eseteket, amikor a gyermek okozója, illetve csak elszenvedője volt a balesetnek. Valamennyi évre jellemző, hogy magasabb az a szám, amikor a vétlen gyermek mások hibájából sérült, vagy esetleg hunyt el.

Természetesen a számok tanulmányozása előtt leszögezzük: egyetlen eset, egyetlen halál is sok és értelmetlen lenne. A fehérvári Angyalkert Egyesület (amely a város összes óvodáját tömöríti) tagjai is így gondolják, ezért kezdeményezték nemrégiben, hogy 2009 az óvodások közlekedési éve legyen.

- Magam is négy gyermeket nevelek, óvodás is van közöttük, így látom, mekkora gond ez - bocsátja előre az évtizedes autóvezető-oktatói tapasztalatokkal rendelkező, kezdő sofőröket manapság is vizsgáztató Vékony János. - Amit első körben terveztünk, az egy 20-25 perces foglalkozás-sorozat valamennyi fehérvári óvodai csoportban. Az intézményeknek van ilyen programjuk, de úgy látjuk, kissé nehezen megy az alkalmazása a hétköznapokban.

S hogy miért ezt a korosztály vennék górcső alá? Mert az ő közlekedési kíváncsiságuk még óriási, de meg kell kapniuk a megfelelő viselkedésmintákat is - állítja a kezdeményező.

A mindennapi közlekedés során rengeteg negatív példát látni: a nyolc év körüli gyerek az apuka mellett ül, vagy hátul álldogál, nincs ülésébe kötve. Ilyenkor gyakorta védekezik azzal a szülő: rövid útra megy, pár percet viszi a gyereket, ehhez képest a biztonsági eszközök drágák is. Valóban: mennyibe is kerül gyermekünk biztonsága? Két áruházba látogattunk el, egy hipermarketbe és egy kifejezetten a sporteszközökre szakosodott üzletbe. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a választék egyáltalán nem nevezhető szélesnek. Bukósisakot, láthatósági eszközöket (mellényt, lámpát), illetve végtagvédőket kerestünk. Térd- és könyökvédő felszerelés csak a görkorcsolyák kiegészítői között találhatók. Ezek a hipermarketben 300 és 4190 forint között, a sportboltban 2990 és 4490 forintért kaphatóak. A hipermarket polcain kaotikus elrendezésben találtunk néhány sisakot 790 és 3290 forint között, a sportboltban szélesebb választékra leltünk: a gyermeksisakok 1490 és 4990 forint között mozognak, de a biciklifanatikus felnőttek 14 ezer forintért is kaphatnak fejvédőt. Olcsóbb lámpákat 390 forintért már kapunk a nagyáruházban, de ezekhez nem jár elem. A legdrágább elemes 1490 forintba kerül. Belvárosi szakboltban 1690 forinttól vannak a világító eszközök; 3990-ért kisebb reflektorok is. Láthatósági mellény a hipermarketben csak a gépjárműfelszerelési osztályon volt, és csak felnőtt méretben. Gyermekeknek mellényt, fényvisszaverő szalagokat sportszaküzletben 1390 és 1990 forint között vehetünk.

Végül egy, már működő programról: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2007-ben indította el Ovizsaru elnevezésű programsorozatát, amelynek során játékos foglalkozások keretében a nagycsoportos óvodások megismerhetik a rájuk leselkedő veszélyeket. A foglalkozásokon a kicsik egyenruhás rendőröktől tanulhatják meg a közlekedés legfontosabb szabályait, s többek között azt is megtudják, mi a teendő, ha idegen szólítja le őket az utcán.

A gyermekek biztonsága érdekében összefog a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, valamint a Fejér Megyei Hírlap szerkesztősége. A figyelemfelkeltő írásokkal, rendőrségi szakemberek tapasztalatainak tolmácsolásával, gyermekeket ért balesetek körülményeinek megismertetésével, a veszélyes helyek felkutatásával, közlésével szerzünk érvényt a balesetmegelőzésnek. Olvasóink kérdéseit, véleményeit is várjuk a tervekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!