Hírek

2012.09.12. 15:08

Középpontban a kultúra értékei - Örökség-napi programok Fejérben is

Fejér megye - Az idén is több helyütt köszöntik a hétvégén a Kulturális örökség napjait, és az Ars sacra, a Templomok éjszakája sem marad el. Koncertek, előadások, kiállítások lesznek.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron, a Fejér Megyei Levéltárban  szombaton és vasárnap 10-kor lesz kapunyitás, majd  előadások hangzanak el, és 11, 13 és 15 órakor megtekinthetik a  látogatók a műemléképületet, vezetéssel.  Szeptember 15-én  10 óra 10 perckor Gulyás Anita  levéltáros  a második világháború 1944-45-ös eseményeiről és Fejér megyei következményeiről, 10.30 órakor pedig Czetz Balázs  főlevéltáros arról beszél, hogy mit köszönhetnek  Fejér megye úttörői Rákosi elvtársnak.  Vasárnap  Bödő István  főlevéltáros  Fejér vármegye  török hódoltság utáni újjászervezéséről, majd Vitek Gábor  főlevéltáros, igazgató  a vármegye  törvényhatóságának hitelesítési gyakorlatáról tart előadást.  



A  Püspöki Palotában szombaton, 10-től 18 óráig  fél óránként indulnak a vezetések, ingyenes jegyek korlátozott számban igényelhetők. A Királykút  Emlékházban 15-én és 16-án  10-től 18 óráig megtekinthető az állandó kiállítás, tárlatvezetéssel. Szombaton, 16 órakor  az Alba Regina trió - Szilágyi Zsuzsa (fuvola),  Sziklási  Szilvia (hegedű), Kovács Éva Mária (zongora) - ad koncertet.  Vasárnap, 16 órakor bemutatják  Romanek Tihamér  hangszerkészítő mester theorbacsembalóját és más hangszereit. A Szent István Művelődési Házban  szombaton,   18 órakor kezdődik a 2. Fehérvári Kamarakórus Fesztivál,  öt kórus részvételével.

Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban  szeptember 15-én és 16-án  megtekinthető  A magyar kastélyok státusza című kiállítás,  valamint a 19. századi divatot  bemutató  jelmezkiállítás, illetve a Károlyi-kastélyok Magyarországon című tárlat. Mindkét napon ingyenes kastélylátogatás indul 10.30, 11.30, 13, 14, 15, 16 és 17 órakor. Szeptember 16-án, 15 órakor a kápolnában búcsúmisét celebrál   főtisztelendő Bolberitz Pál professzor.

Fülén, az Ars sacra, a Templomok  éjszakája keretében, a Keresztelő Szent János római katolikus templomnál és plébániánál szombaton fél öttől várják a látogatókat.   Az új tornyot Igari Antal  Fejér megyei főépítész mutatja be, koncertet ad Szamos Krisztina  (szoprán), Börgöndi Viktória (orgona), Sipos Andrea (fuvola), és kiállítás is nyílik.

Tabajdon a faluház  szeptember 15-én, 10-től 16 óráig várja az érdeklődőket. Válon, a református és a katolikus templom 10-től 18 óráig látogatható. Isztiméren szombaton és vasárnap kézműves kiállítás látható a kultúrházban, 10-től 17 óráig. Alcsúton,  az arborétumban  szombaton és vasárnap szakvezetéses sétára invitálnak, 10 órakor.

Részletes megyei programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!