Hírek

2013.12.30. 13:25

Galambos Dénes kormánymegbízott az elvégzett munkákról

A miniszterelnök július elsejével nevezte ki kormánymegbízottnak és a megyei kormányhivatal vezetőjének Galambos Dénest. Most, félévvel később az eddigi munkákról, a feladatokról beszélgettünk vele.

Tribolt Lajos

- Fél évvel ezelőtt teljesen kicserélődött a kormányhivatal vezérkara. Sikerült zökkenőmentesen működni?

- Valóban, a nyáron a hivatal teljes felső vezetése kicserélődött. Fontos, hogy gyakorlatilag egy hónap alatt sikerült az új vezetőket kinevezni, nem volt holt idő. Személyemben a folytonosság is adott volt, hiszen Dorkota Lajos korábbi kormány, megbízott mellett 2011. januártól kabinet vezetőként tevékenykedtem és a kabinet a teljes hivatal koordinációjában résztvett, valamint a fontos döntések előkészítésében. Így a feladat, a hivatali kollégák nem voltak újak, így zökkenőmentesen sikerült a vezetőváltásokat levezényelni.

- A járási hivatalok mennyire tudták azt a szerepkört átvenni, amire szánták őket?

Galambos Dénes, a megyei kormányhivatal új vezetője (Fotó: Nagy Norbert)

- A járások megyénkben is 2013. január elsejével jöttek újra létre. Kilenc járás alakult. Két nagy egységünk van. A székesfehérvári járási hivatalhoz két város és húsz község tartozik, hat szakigazgatási szerve 146 ezer fős népesség ügyeivel foglalkozik. Közel hoztuk az emberekhez az ügyintézést, hiszen a járás eredetileg azt jelenti, hogy egynapi járáson belül lehessen elérni a hivatalt. Ez azt jelenti, hogy ma már nem az állampolgárnak kell a hivatali útvesztőben bolyongani. Elég azt tudni, hol van a hozzá legközelebb eső járási hivatal, okmányiroda, illetőleg kormányablak. Méretben a második legnagyobb járási hivatalunk a dunaújvárosi, amely 93 ezer ember ügyeit intézi 16 településen.

- A törzshivatal végzi az önkormányzatok törvényességi felügyeletét...

- Korábban volt másfél év, hogy nem volt felügyeletük az önkormányzatoknak. Ez már a kormányhivatalok létrejötte előtt megváltozott, de 2011-től a kormányhivatal keretében történik az ellenőrzés. Nagyon felkészült szakemberek, zömében jogászok végzik a munkát, akik korábban önkormányzatoknál is dolgoztak, például jegyzőként. A törvényességi észrevételeket az önkormányzatok általában megfogadják, jogkövető a magatartásuk, kevés esetben kell bírósághoz fordulnunk. Fontos az is, hogy az önkormányzati társulások, a többcélú társulások tevékenységét is felügyelni kell, olyanokét is, mint például a hat megyére kiterjedő Közép-Dunavölgyi Hulladékgazdálkodási Társulás.

- A kistérségi társulások lassan kiürülnek...

- A járások létrejöttével kevesebb feladatuk lett, közös intézményeket működtetnek, de például a területfejlesztési feladataik január elsejétől a megyei önkormányzatokhoz kerülnek, amelyek a megyei jogú városok kivételével a többi település területfejlesztésével foglalkoznak.

- A kormányhivatalhoz tartozik 16 szakigazgatási szerv is...

- Valamennyi fontos feladatot lát el, s úgy értékelem, hogy megfelelő színvonalon dolgoznak. Dunaújvárosban most kiemelt feladata a munkaügyi kirendeltségnek, hogy az augusztusban bejelentett dunaferres leépítéseket a minisztérium háttér szervezetével együtt a szükséges ütemezésben kezelje. Az OFA 740 milliós keretből tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy az Acél Alapítványhoz felvett elbocsátott dolgozók képzése során hat hónapig távolléti díjként adott, az átlagfizetésük 80 százalékához még hozzáad 20 százalékot, így száz százalékot kapnak, majd újabb hat hónapig 80 százalékot. Közben képzésben részesülnek, amely javítja a munkaerőpiaci helyzetüket. A munkaügyi szervezetek számos foglalkoztatási projektet valósítottak meg. A 25 év alatti pályakezdő álláskeresők munkához juttattására a megye 80 millió forintot kapott, amiből 150 pályakezdő elhelyezkedését segítettük elő. A nyári diákmunka program keretében 76 munkáltatóval kötött szerződés alapján 813 főt tudtunk bevonni. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására 22 pályázatot támogattak, amelyek így közel 240 millió forinthoz jutottak, a 470 fős összlétszámuk 147 fővel bővült. A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának javítását célzó projekt keretében a megyében 4015 főt értünk el, közülük 539 roma nemzetiségű. A közfoglalkoztatási programok keretében az évsorán 5 milliárd forint segítségével több mint 14000 közfoglalkoztatási jogviszonyt teremtettünk. A november elejétől április 30-ig tartó időszakban 6597 főt foglalkoztatnak, közülük 3085 fő képzésben vesz részt, amely keretében módjuk van például befejezni a 7. és 8. osztályt, de OKJ képzések is zajlanak.

- Milyen gyakran kell egyedi ügyekkel foglalkoznia, gondolok olyanra, mint az iváncsai tanuszoda ügye, vagy az adonyi indiai nővérek gondozóházának normatív támogatása?

- Vannak ügyek, hiszen 108 település van a megyénkben. A kormánymegbízott dolga, a napi feladatokon kívül álló ügyek kezelése. Az indiai nővérek gondozó háza ügyében megtesszük a szükséges koordinációs lépéseket, Soltész Miklós államtitkár januárban eljön és megnézi az otthont. Nagy esélyt látok arra, hogy megkapják a normatív támogatást. Az iváncsai uszoda nyolc település által létesített objektum, aminek nem szabad zárva lenni. Szakemberek már felmérték a kistérségi uszoda helyzetét, s jó esélyt látok rá, hogy a téli szünet után újra kinyisson. Annál is inkább, hiszen a miniszterelnök úr hangsúlyozta, hogy az uszodáknak működni kell, a gyerkeknek pedig úszni tanulni.

- Szó volt újabb kormányablakok nyitásáról...

- A kormányablakok a szívügyeink. A központosított közbeszerzés miatt van némi csúszás. A fehérvári Piac téri kormányablak februárban kibővített ügykörrel, új arculattal, akadálymentesítve nyithat majd újra. A martonvásárit is februárban nyitjuk, az teljesen új lesz, az okmányiroda is integrálódik bele és a járási hivatalban kap helyet. A dunaújvárosi kormányablak tavasszal, Fehérváron a József utcában és Abán a félév végéig nyílik meg. Később pedig a további tíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!