Hírek

2006.06.13. 22:00

Kötelezo körjegyzoségek

Megyei körkép (tr) - A kormány által javasolt reformok között szerepel, hogy az ezer fonél kevesebb lakosú települések számára kötelezo lenne a körjegyzoség, megszunne a hivatal.

Mórocz Zsolt

A tervezet szerint minden ezer fonél kisebb lélekszámú településnek egy, a megyén belül lévo, közeli másik településsel kötelezo lenne körjegyzoséget létrehozni, s megszunne a községben a polgármesteri hivatal.
Kormányzati körökbol hangsúlyozzák, hogy nem az önkormányzat szunne meg, csak a hivatal. A kistelepülések gazdasági ügyeit a körjegyzoségekben kezelnék, ott intéznék a lakosság ügyeit is. A körjegyzonek vagy munkatársának hetente egy napon ügyfélszolgálatot kellene tartani a hivatal nélküli községekben, hogy a lakosságnak ne kelljen állandóan utazni.
Fejér megyében jelenleg 108 települési önkormányzat van. Összesen 21 község lélekszáma nem éri el az ezret az év eleji adatok alapján Alsószentiván (624 fo), Bakonykúti (124), Balinka (995), Bodmér (257), Füle (861), Gánt (852), Hantos (996), Isztimér (975), Mátyásdomb (826), Moha (462), Nadap (490), Nagyveleg (699), Óbarok (794), Sáregres (756) , Sárkeszi (602), Söréd (482), Szabadhidvég (958), Újbarok (383), Vajta (964), Vereb (801), Vértesboglár (982). Érdekes, hogy Balinka csak 5, Hantos 4 fovel marad el az ezres határtól. Lehet, hogy néhány elköltözött gyermek visszajelentkezik? Zichyújfalú lakossága pedig januárban 1003 volt.
A megyeében nyolc körjegyzoség muködik, mindegyik két-két településsel. Általában egy ezer fo alatti település és egy nagyobb között jött létre körjegyzoség, az utóbbi központjával. Van azonban kivétel is. Isztimér és Bakonykúti egyaránt az ezres határ alatt vannak, a Füle- Jeno körjegyzoség központja pedig a kisebb Fülén van.
A körjegyzoségek nem azonosan muködnek. Az isztiméri körjegyzoséghez tartozó Bakonykútiban ugyanis egyátalán nem muködik hivavatal, mindent Isztiméren intéznek. A körjegyzo hetente tölt egy napot a megye legkisebb községében, Bakonykútiban, de ha szükséges, a tisztviselok is kimennek ügyfél-fogadást tartani. Az isztiméri hivatalban 5,5 státusz van, s van egy félállású hivatalsegéd Bakonykútiban is. Máshol a körjegyzoség nem jelenti azt, hogy nincs hivatal, csak az irányítás tartozik a körjegyzhöz.
Érdeklodtünk néhány ezer fo alatti hivatalban a dolgozók létszámáról. Általában a jegyzon kívül négy fo és egy hivatalsegéd dolgozik. A létszámmegtakarítás persze nem lenne négy-négy fo, hiszen valószínuleg a körjegyzoség központjába vennének fel legalább egy fot.
A jogszabálytervezet azt is kimondaná, hogy 500 és 1000 fo között kivételes esetben lehetne hivatalt muködtetni, akkor, ha azt a földrajzi körülmények, a feladatok nagysága indokolja, és ha megvan hozzá a fedezet is. A tervezet szerint a körjegyzoséget határidoig létre nem hozó kistelepüléseket a közigazgatási hivatalok köteleznék, s ha akkor sem lépnek, akkor bírósági úton hoznák létre a körjegyzoséget. Ez utóbbiak költségét lakosságarányosan a települések állnák, be- és kilépni az év végén, elején lehetne.
A kormányzat elképzelése alapján csökkene az önkormányzati képviselok létszáma és tiszteletdíja. A testületek létszámát a jelenleg érvényes törvény a lakosság száma alapján határozza meg. A 124 fos Bakonykútiban a polgármesteren kívül 5 képviselo van. Az 5335 lakosú Martonvásáron 131 fos a testület. A megyei jogú Dunaújvárosban pedig 251 fos, 15 képviselot egyéniben, tizet listáról választanak. Létszámot csökkenteni nyilván a nagyobb településeken lehet, hiszen öt fo alá menni már nem célszeru.
A tervezet szerint a megyei önkormányzatokat most csak 3 évre választanák, s 2009-ben regionális önkormányzatokat választanánk. Addig is csökkenne a megyei testületek létszáma. Fejér megyében például a 40-rol 31-re.
Az érintett törvények jó része kétharmados, vagyis az ellenzék támogatása nélkül nem módosítható. Ezért használtunk mindenhol feltételes módot, hiszen még nem tudni, milyen javaslat megy át a törvényhozáson. A döntésnek hamarosan meg kell születni, mert októberben választunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!