Hírek

2014.03.17. 18:40

Jelképes köszönet a csodáért

Székesfehérvár - Egy hét és fél éves kislány és édesapja járt hétfőn a mentőállomáson. Adományt hoztak, adtak át...

Hajnal Csilla

 

Szabó Andrea mentőtiszt és Klupács Péter mentőápoló között a csupamosoly Csenge, aki jól van, újra iskolába jár, utolérte társait (Fotó:Tósoki Attila)

A helyes, szőke lányka egy pillanatra sem engedi el apja kezét. Mosolyog ugyan, de elfogódott kicsit a sok felnőtt között. Sejti talán, hogy bár ők hozták az ajándékot égési kötszereket, pulzoximétert, fonendoszkópot rejt az asztalon fekvő csomag , a legnagyobb dolgot mégis ő kapta öt hónappal ezelőtt azoktól, akik most a háta mögött ülve simogatják végig a tekintetükkel. A sárkeresztesi Bognár Csenge szíve tavaly október 14-én leállt szerencsére volt, aki azonnal elkezdte az újraélesztést, és a mentők is perceken belül megérkeztek. A Kléman Mihály vezette autóval Szabó Andrea mentőtiszt és Klupács Péter mentőápoló száguldott a helyszínre. A két kiváló szakember folytatta a gyermek ellátását, újraindították a szívet és élve hozták be Csengét a kardiológiára.

Két éve itt, az oktatóteremben találkoztam először a Bognár családdal. Azt kérték, mutassuk meg nekik az újraélesztés alapjait, mert mindhárom gyermekükről kiderült: szívbetegek mondja Takács Márk, a fehérvári mentőállomás vezetője. Tavaly sajnos szükség is volt a tanultak alkalmazására, a megkezdett újraélesztést a kollégák fejezték be sikerrel.

- Csenge semmire sem emlékszik mindabból, ami tavaly vele történt - ezt már az édesapa, Bognár Gábor meséli. Azon az októberi napon a kislány laza tornagyakorlatokat végzett, amikor leállt a szíve. A mentők szakszerű ellátásának köszönhető, hogy Csenge él ezt a csodát csak jelképesen lehet megköszönni ezzel az adománnyal mondja Gábor, aki a fehérvári kórház orvosainak, ápolóinak, aztán a zalaegerszegi rehabilitációs hetek alatt a lányával foglalkozó szakembereknek is nagyon-nagyon hálás.

Bognár Gábor és a hét és féléves, tavaly újraszületett Csenge (Fotó: Tósoki Attila)

A nyolcadik születésnapját augusztusban ünneplő Csenge már jól van, most ICD-vel él (ez egy bőr alá beültethető, miniatűr szerkezet a hirtelen szívmegállás megelőzésére). Újra iskolába jár, felvette a ritmust, utolérte a társait, pedig elég sokat hiányzott. Főleg az írást volt nehéz pótolni meséli az édesapja, míg a kislány az ajándékba kapott csomagocskát bontogatja. A kis szöszit nehéz szóra bírni, tévés kolléganőmnek azért csak sikerül. Közben apja arról beszél: két éve derült ki, hogy Csengének megvastagodott a szívizma, aztán legnagyobb döbbenetükre a később elvégzett vizsgálatok igazolták ezt a bajt a legnagyobb és a középső lányuknál is. Akkor tanácsolták nekik a gyerekkardiológián, ahová azóta is rendszeresen járnak ellenőrzésekre, tanulják meg az újraélesztést.

- Nem gondoltam, hogy tényleg szükség lesz rá - mondja Gábor, aztán megöleli Klupács Pétert, úgy, ahogy egy kedves családtagot szokás. Hiszen majdnem az is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!