Hírek

2009.08.11. 02:29

Kordáék állítják: nem zártuk le a partot!

Velence - Kisajátította-e a Velencei-tó partját a Korda-Balázs házaspár? A lakópark, ahol élnek, magánterület, a kerítést az előző tulajdonos építette. Nem tudnak aláírásgyűjtésről.

Kovalcsik Katalin

- A telekre 2007-ben találtunk rá, magánszemélytől vásároltuk - kezdte a történetet Korda György házuk teraszán. - Az volt az álmom, hogy tóparton éljek. Véletlen folytán értesültünk a telekről. Megcsináltuk a szerződést, megvettük a telket, építkeztünk, három, vagy négy héttel ezelőtt beköltöztünk. Ez a telek 1998. óta így állt, a jobb és a baloldali kerítésünket készen kaptuk. A többi öt házban már négy- vagy öt éve laknak, szintén közvetlen a tóparton. Az előírás az volt, hogy a ház 30 méterre álljon a tótól, a teraszunk 31 méterre van, 35 méterre a házunk. Négyszáz négyzetméter építhető be, a ház alapja 309 négyzetméter. A magasság négy méter 40 centi lehet, a házunk 4,10 méter, kényesen vigyáztunk arra - megszakítottuk a tetőt -, hogy az esetleg mögöttünk lakóknak jó rálátása legyen a tóra. Beköltöztünk, élveztük az otthonunkat, de elkezdődött ez a hadjárat.

A tóparti ház

A szóban forgó ingatlant a Fejér megyei önkormányzat ingatlatbefektetőnek adta el 1998-ban. Amíg önkormányzati terület volt, a parti szakasz bárki számára bejárható lehetett, de miután hivatalosan és törvényszerűen magánkézbe került, ez a kötelezettség megszűnt. A terület, értékesítése előtt az akkor még megyei tulajdonban lévő Panoráma kemping tartalék területe volt. (Azóta a kemping sem megyei tulajdon.)

- Olyasmi ellen kellene védekeznünk, amihez semmi közünk sincs - folytatta Korda György. - A világon semmi törvénybe ütközőt nem tettünk, a környezethez, a természethez igazodó otthont építettünk, ahol még a fűtési rendszer is földenergiával működik. A hazugságok özöne zúdult ránk, de a vádakat, a hitelrontást nem hagyjuk annyiban. Nem ismer minket, de soha nem bántottunk senkit. Ismert emberek vagyunk, a közönségből élünk, számunkra a közönség szent.

Sem Korda György, sem Balázs Klári nem tud aláírásgyűjtésről, ahogy azt sem tudják ki az ismeretlen, aki elindította a történetet, de nem foglalkoznak vele, csak nyugalmat akarnak.

- Ez nem a nyaralónk - mondta az énekesnő -, ez az otthonunk, itt akarunk élni. Csoda, hogy ilyen szép helyen lakunk, tiszeteletben tartjuk.

Az ingatlanon álló ház szabályszerű engedélyezés után épült, válszolta az üggyel kapcsolatban Papp Gyula Gábor, Velence címzetes főjegyzője. A helyi önkormányzatnak nincs köze sem a Korda házaspár, sem a többi, az 1998-ban értékesített magánterületen lévő ingatlanhoz, amíg minden szabályszerű.

Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnökasszonya kérdésünkre elmondta, megvizsgálja miként kerülhetett állami tulajdonban lévő terület magánkézbe. A vizsgálat időt vesz igénybe, az elnökasszony szerint a szeptemberi közgyűlésen tájékoztatást ad az eredményről, vagy önálló napirendként fogják tárgyalni a témát, azt is, milyen rendelkezések vonatkoznak a parti sávra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!