Hírek

2013.06.09. 15:11

Könyvhét: Nyáry esőben, Hajós-túra

Székesfehérvár - Megtelt a Városház tér szombaton délelőtt és kora délután. A gyerekeket, családokat szórakoztatták színházzal, mesével, zenével. Délután aztán ismét az időjárás vált a főszereplővé.

Szabó Zoltán

A Bogárka-Land világába bonyolódhattak  bele a gyerekek, diákok énekeltek, játszottak mesét. S persze a könyvsátrakban, standokon  közben várták az olvasókat,  a 84. Ünnepi Könyvhét és 12.  Gyermekkönyvnapok alkalmából.  Délutánra aztán felhők kezdtek gyülekezni a  város és a főtér felett, ám nem emiatt borult fel  kissé az előre meghirdetett program. A Kaláka együttes  később kezdte koncertjét:  a Jonatán, a kapitány, fogott egy pelikánt című dal alatt  még csak  villámlott, a Gulipán, a Tulipán  alatt már cseperészett,  a Nálatok laknak-e állatok című számnál pedig már rendesen esett az eső.

Nyári Krisztián is dedikált a könyvhéten (Fotó: Nagy Norbert)

A  színpadon 16 órakor  már Nyáry Krisztiánt, az Így szerettek ők  című sikerkönyv szerzőjét láthatta volna a közönség, amely közben menekülőre fogta az eső elől, csak a kitartók maradtak. A zenekar pedig játszott, így Nyáry az esőben a téren dedikált, majd a Szent István Művelődési Ház Szent László termében beszélt érdekesen,  sok  részletet   elárulva   a kötetéről.

A művelődési házban  megnéztük a   Janikovszky Éva-emlékkiállítást is, amely tulajdonképpen egy kamaratárlat, de sok mindent megtudhat  belőle a látogató a kiváló írónőről. Három hétig még látható a kiállítás.  Mire itt végeztünk, kisütött a nap, és az autentikus   cigány zenét játszó Lásho Lecsó  zenekar megkezdhette koncertjét a színpadon. Valóban jó muzsikát játszanak, visszafogottan, elegánsan.

A tér késő délutánra kezdett kiürülni, de sebaj, mert addigra megkezdődött a könyvtári éjszaka a Vörösmarty könyvtár felnőtt kölcsönző részlegében. A Bartók téren, az árkádok alatt a Hérosz aktivistáival, valamint szép és szófogadó  kutyáikkal  találkoztunk.  Ők azért csatlakoztak a könyvtári éjszakához, hogy felhívják a figyelmet a menhelyen gazdára váró ebekre...

A Vadmadár kórház képviselői pedig egy kétéves, gyönyörű papagájt hoztak:  Szása életét a kórházban mentették meg, gazdája pedig hálából náluk hagyta, hogy a bemutatók sztárja legyen. A madár már sok szót tud, igen intelligens  jelzi ezt talán az is, hogy velünk nem akart szóba elegyedni...

Bánatunkban bekukkantottunk a  Csók képtár  emeletére, amely ezen az estén irodalmi kávéházként üzemelt. Az asztalokon  kavicsokra írt szavakból szellemes irodalmi idézeteket  rakhattunk ki, íme egy gyöngyszem Mark Twaintől: "A klasszikus az, amit senki sem szeretne elolvasni, de mindenki szeretné, ha elolvasta volna." A könyvtárban  játékokkal is kedveskedtek. A polcok között bolyongva sikeresen megfejtettük az irodalmi totót. Szerencsére tudtuk, hogy a Bóbita című verset Weöres Sándor írta, és nem Zelk Zoltán, és azt is, hogy Az ezeregyéjszaka meséiben Pán Péter története biztosan nem szerepel.

Az emeleten egy csomó szerző nevét kellett összehoznunk regénycímekkel, szereplőkkel, jellemző tárgyakkal - kiderült, hogy még nem felejtettünk el mindent... Ezalatt megérkezett Hajós András humorista, akivel két csoportban indultak könyvtári túrára a látogatók... Mi, rendszeres látogatók persze, jobban ismerjük nála a könyvtár összes termeit - ő viszont bármely (általa kevésbé ismert) témáról képes hosszan és olykor szórakoztatóan  is beszélni. Kiderült, hogy miként neveli olvasásra a gyerekét. De azt is hozzátette, persze csak akkor tud jófej apa lenni, ha otthon van - ami elég ritka, hiszen  kénytelen a szórakoztatóiparnak áldozni zsenge testét... Végül Dunai Tamás színművész verses,  zenés műsora  zárta az estet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!