Hírek

2017.01.27. 15:15

Konditermi kalandok - Amit jó, ha helyesen végzünk

Sokan elkezdtek mozogni az újévi fogadalmaknak köszönhetően, ez látszik is a mozgásstúdiók, konditermek zsúfoltságán. Ám a kezdők célja gyakran kivitelezhetetlen: rövid időn belül és tartósan szeretnének lefogyni, egészségesebbek lenni.

S. Töttő Rita

Ehhez azonban kitartás és szakmai segítség is kell. Különben hamar alábbhagy a lelkesedés.

Kezdőként lemenni egy konditerembe mindig filmbe illő jelenet. Egészen biztos, hogy hasonlítgat, bizonytalankodik az ember, kérdezni nem mer, mert az milyen amatőr, viszont mégis jó lenne valahol elkezdeni. Sokan fordulnak ezért az internethez, ellesik a feladatokat, mozdulatokat, amelyeknek a kivitelezése azonban már nem az igazi. Nem jönnek az eredmények, elkezd fájni itt is, ott is, és kiderül, „valami nem oké”. Ha jószándékú társ izzad mellettünk a teremben, és segít a helyes mozdulatok elsajátításában, akkor van esélyünk a javításra, egyébként nem sok...

 

Horváth Balázs, az Alba Regia Sportcsarnokban működő konditerem funkcionális edzője jól ismeri ezeket a helyzeteket. Elárulja, hol rontjuk el mi, földi halandók, és hogy mit tehetünk.

–   Legtöbbször azt látom, nem tudják, milyen súlyokkal dolgozzanak, milyen gépeket használjanak vagy éppen, hogy egy  adott probléma, betegség esetén mit csinálhatnak és  mit nem – gyűjti egy csokorba tapasztalatait a 6 éve edzőként dolgozó, crossfit edző és sportoló. Kezdjük ezért a súlyokkal:

– Először mindenkinek a saját testét kell „elbírni” és megmozgatni, persze megfelelő szögekben és módokon. Először meg kell, hogy  tudjon csinálni az ember egy guggolást, kinyomni a fekvőtámaszt, felhúzni magát és hasonlók. Így erősíti meg a szervezet magát. Ez után lehet súlyokat beiktatni, például a guggolást terhelni súllyal, felhúzni valamit a földről – hangsúlyozza Balázs, ahogy azt is:  megfelelő technika mellett érdemes súlyokkal kezdeni és emelni azok számát. Az izoláltabb feladatoknál, ahol specifikusan például a váll vagy  a bicepsz fejlesztése a cél,   kisebb súlyokkal érdemes kezdeni.

– A technika rovására soha ne menjen a súlyok emelése – tanácsolja az edző, aki úgy véli, igazából mindegy, hogy 30 vagy 50 kiló az emelt súly, a lényeg, hogy jó technikával történjenek a mozdulatok. A fejlődést ugyanis ez adja meg.

Horváth Balázs a fehérvári diáktanács elnökének és alelnökének mutatja a helyes mozdulatokat
Fotó: Molnár Artúr

A kondigépekről is szót ejtettünk, de hamar kiderül, hogy egy „funkcionális edző” nem igazán szereti ezeket az eszközöket. – Régen emeltek, cipeltek, nyomtak, kúsztak-másztak az emberek, a gépekkel azonban kiöljük ezeket a mozgásokat. A törzsizmokat például nem lehet velük fejleszteni, holott szükség van rá, ugyanis a mai ember vagy ül vagy áll egész nap és nem tudja  így erősíteni őket. Ahogy ő mondja,  inkább megtanítja újra mozogni az embereket.

Sokan szeretnének mozogni annak ellenére is, hogy valamilyen betegségük van. Horváth Balázs arra sarkallja ezeket az embereket, hogy ne higgyenek azoknak a „szakmai” intelmeknek, melyek szerint inkább ne mozogjanak, ne terheljék a fájó pontokat. –  Jobb lenne, ha   egy gyógytornász tanácsát kikérnék, ugyanis sok esetben megtalálhatók azok a mozgásformák, amelyek lehetővé teszik az aktív sportolást akár egy ízületi betegség esetén is  – mondja.  Az edző pedig abban segíthet, hogy tervet készít, mobilitást, ízületi mozgékonyságot fejleszt, megtanít nyújtani, mozgásformákat és a biztonságos terhelésnövelést elsajátítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!