Hírek

2013.11.25. 18:05

A Gulágon meghalt tízezrekről beszéltek

Hatvan évvel ezelőtt, 1953. november 25-én érkeztek hazánk területére az első hazatérő foglyok a Gulágról, erre emlékeztek hétfőn a Szabadművelődés Házában.

Tihanyi Tamás

Sztálin megsemmisítő táborai közel nyolcszázezer magyart nyeltek el, a hatalmas kiterjedésű, a Szovjetunió egész területét behálózó Gulág birodalmából háromszázezren (vagy többen) sosem tértek vissza. Erre emlékeztetett Östör Annamária önkormányzati képviselő tegnap. Aki megköszönte Sinka Jenőnek, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége megyei elnökének azt, hogy megszervezte a Gulágról szabadult és ott meghalt magyarokra emlékeztető kiállítást.

Jobbról Sinka Jenő, a POFOSZ megyei elnöke, mellette Östör Annamária és Balsay István Fotó: Tósoki Attila

A megemlékezésen elhangzott: az életben maradottak az ötvenes évek első felében hagyhatták el a Szovjetuniót. Sokan azonban még a büntetés lejárta után sem térhettek haza családjukhoz. A magyar határon ugyanis az ÁVH emberei fogadták őket, egy részüket internálták, mások hazamehettek, de őket is titoktartásra kötelezték. A rendszerváltásig hallgatniuk kellett.-

- Nehéz össefoglalni emberek millióinak szenvedését - mondta Sinka Jenő, aki Nyikolaj Ivanovics Getman megrázó képei előtt beszélt. Getman egyike volt azoknak, akik a szovjet terror áldozatai voltak: 1946-ban tartoztatták le, mert karikatúrát rajzolt Sztálinról. Nyolc évre ítélték, de szabadulása után is Szibériában kellett maradnia.

Fotó: Tósoki Attila

Sinka azt mondta, a Szovjetunióba hurcoltak emléknapján az utódoknak, nekünk feladatunk, hogy méltóképpen emlékezzünk. Tisztelettel adózzunk azok előtt, akik életüket adták a hazáért, magyarságukért, származásuk miatt, politikai, vallási meggyőződésükért. Azokért, akik emberi és polgár jogaiktól megfosztva idegen földön szenvedve végeztek kényszermunkát és haltak meg ártatlanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!