Hírek

2014.05.15. 19:20

Kockaforgató agytorna diákoknak

Rubik-kocka forgató versenyt rendeztek csütörtök délután a Hétvezér Iskolában, a Rubik Stúdió közreműködésével.

Munkatársunktól

A magyar találékonyság jelképe, ifjabb Rubik Ernő találmánya 40 éve indult hódító útjára, népszerűsége azóta is töretlen. Így van ez a Hétvezér Általános Iskolában is, ahol már ötödik éve, de már hetedik alkalommal forogtak a kockák és az agytekervények.

A tornaterembe lépve egy dolog rögtön szemet szúr: a Rubik-kocka varázslatos világa inkább a fiúkat szippantotta be, csupán két lány vette fel velük a kesztyűt, vagyis a kockát. Az igazgatónő szerint ez minden évben így van, a matematikai látásmód a fiúkhoz áll közelebb.

– Mi matematika tagozatos általános iskola vagyunk, így nem meglepő, hogy gyerekeink szenvedélyesen szeretik a Rubik-kockát, tulajdonképpen az ő rajongásuk hívta életre a versenyt. Azért tartjuk ezt kiemelten fontosnak, mert azon túl, hogy élvezik a játékot, a kreativitásukat, a kézügyességüket és a térlátásukat is fejleszti – mondta Lángfalvy Péterné, az iskola igazgatója. Annyira népszerű a kockaforgató versenyünk, hogy ilyenkor még a középiskolás, volt tanítványok is visszajárnak – teszi hozzá.

Magda Péter, Keresztény Máté, Kálmán Gergő, Borbély Ádám (Széna téri iskola, a többiek a Vasvári általános iskola diákjai), Kristóf Dániel és Pósa Tamás rutinos versenyzők. Pár perc alatt játszva kiraknak egy Rubik-kockát. Két forduló között is egymással versenyeztek, gyakoroltak (Fotó: Koppán Viktor)

Tizenegy másodperc. Mindössze ennyi idejük volt az indulóknak arra, hogy megnézzék az összekevert kockát, és indult is a stopper.

A jelentkezők mindegyike öt percen belül megbirkózik a bűvös kockával, ez volt a jelentkezés alapfeltétele. A középiskolások legtöbbje pedig 10-20 másodperces rekordokkal büszkélkedhet.

– A trükkök tárháza végtelen, szerintem mindenki másképp csinálja, de mindenki csak a saját, jól bejáratott kockájával. Talán a sok gyakorlás a legfontosabb – mondta az egyik kis kockaforgató. Végül a legjobb időt Nagy András érte el, aki Kapuvárról, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumból érkezett a megmérettetésre.

A leggyorsabb székesfehérvári Bogdán Márk István, a Széchenyi iskola diákja lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát ugyancsak egy székesfehérvári fiú, a vasváris Máté Balázs foglalhatta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!