Hírek

2013.11.13. 18:05

Szobrot kapott Klebelsberg Kuno

Székesfehérvár - Szobrot kapott a megyeszékhelyen Klebelsberg Kuno volt közoktatásügyi miniszter.

Tribolt Lajos

A hármas évfordulót ünneplő Ciszterci Szent István Gimnázium számára jeles nap volt a szerdai. Délelőtt felavatták az iskola egykori diákja, Gróf Klebelsberg Kuno néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter szobrát. Az egész alakos, bronzból készült alkotás az iskola lépcsőjén kapott helyett, egyedi és különleges külsőt kölcsönözve ezzel a gimnázium bejáratának és az intézmény előtti térnek. Az ünnepségen ott voltak az iskola diákjai, sok város lakó és számtalan közéleti ember.

Klebelsberg Kunó a XX. század egyik legjelentősebb kultúrpolitikusa sok szállal kötődött Székesfehérvárhoz. Az Arad vármegyei Magyar-Pécskán született, még két éves sem volt, mikor árvaságra jutott és édesanyjával Fehérvárra költözött.

Klebelsberg Kuno szobrát a politikus születésnapján, november 13-án avatták fel a Ciszterci Gimnázium bejáratának lépcsőjén. Pető Hunorszobrászművész alkotásának elkészítését 15 millió forinttal támogatta a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított költségvetési forrásból.

A Himnusz után a fenntartó Ciszterci Rend képviseletében Dékány Árpád Sixtusz zirci főapát köszöntötte a téren összegyűlt vendégeket, az iskola tanárait és növendékeit. Elmondta: Klebelsberg Kuno egyike azon személyeknek, akik Magyarország szellemi, lelki kultúráját meghatározó módon formálták, alakították pozitív értelemben.

Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója. Kiemelte: az iskola volt Klebelsberg fegyvere, tíz éves minisztersége alatt a magyar kultúrtörténet legkiemelkedőbb programját hajtotta végre. Az ünnepségen L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke széles körű áttekintést nyújtott Klebelsberg Kuno személyiségéről, munkásságáról, életművéről és örökségéről. Többek között elmondta: A 200 éve a ciszterek fenntartásában működő székesfehérvári iskola nem feledkezhet meg az egyik legkiválóbb diákjáról, aki mindig hűséges volt Székesfehérvárhoz, valamint egykori alma materéhez és a rendhez is. L. Simon László a Klebelsbergről alkotott szoborról elmondta: A bronzba öntött nagy történelmi személyiséggel nap mint nap találkozó fehérvári gimnazistáknak több lesz ez a szobor, mint egy elsárgult fénykép kópiája.

A beszédek elhangzását követően Cser-Palkovics András polgármester, a Ciszterci Gimnázium egykori diákja, L. Simon László, valamint Orosz Ágoston együtt leplezték le Klebelsberg Kuno szobrát, majd állófogadásra került sor az intézmény dísztermében. Az eseményen jelen volt Paskal Gilevski volt diák, macedón költő és író, akinek a 2013-as Szent István Emlékév emlékérmét ajándékozta Székesfehérvár polgármestere. A szobornál a kormány, a város, az iskola és civil szervezetek nevében helyeztek el koszorúkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!