Hírek

2014.07.15. 19:00

Kiút a sárkeresztúri szegénytelepről

Sárkeresztúr - Az értelmes munka a legjobb településmarketing, s ez segít csak ki a cigánysorról is - bizonyította be a kis falucska.

Klecska Ernő

Sárkeresztúr sokáig bélyeget hordott magán. Aki itt élt, nehezen talált munkát, a főút melletti, főleg módos, gyakran lomizással foglalkozó romák díszes házai miatt a település sokszor megkapta a cigány jelzőt. Tény, hogy a falucskában két telep, ahogy mostanában hívják, szegregátum van. Az utóbbi pár évben látványos a változás, épül. csinosodik minden van ebben némi pályázati pénz is, de a lényeg nem ez. Munkát adnak mindenkinek, akinek tudnak, s ha valaki nem elég képzett, iskolapadba is segítik. Amióta lakhatóbb a falu és száznál is több olyan ember állt munkába, akik közül korábban sokan csak az eget nézték, szinte eltűntek a a korábbi konfliktusok.

- Honnan került elő ennyi görkorcsolya? - csodálkozik Csutiné Turi Ibolya polgármester, amikor kerékpárjáról leszáll. Persze, jó már az út! Kicsit késett, de minden portánál meg kellett állnia, itt most ilyen az ügyfélfogadás. A karakán asszony nem is tagadhatja le pedagógus múltját, hiszen még a táska ki sem kerül a kosárból, máris megkérdez pár ücsörgő embert, hogy mit csinálnak. Pihenni kell a gépeknek jön a válasz a kisgépkezelő képzésen résztvevő férfiaktól.

A gépnek annak lehet, mert ahogy a polgármester fogalmaz: legnagyobb baj az elfoglaltság hiánya. Ezen próbálnak változtatni. Most ugyan több uniós program is fut vagy fejeződött be éppen, de nem ez segített megváltoztatni alapvetően a települést. A pályázati forrás csak eszköz, s a falut négy éve vezető polgármester ezek nélkül is a foglalkoztatásban látta a kitörés lehetőségét.

Nyári János keze alatt új formát és értelmet nyer a vessző a helyi termékek iránt nő a kereslet  (Fotó: Koppán Viktor)

- Sárkeresztúr mára élhető településsé vált, s ez a pályázati időszak előtt indított közmunkaprogramoknak is köszönhető. A most futó komplex telep-programban a jelentkezőknek gyakorlat-orientált képzéseket szerveztek, megújultak a parkok, a plébániakert, az utak, levendulát ültettek és olyan szakmákat adnak az emberek kezébe, amelyekkel a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni fogalmaz a faluvezető, aki különösen büszke arra, hogy idén több helyi is kimaradt a közmunkából, mert sikerült munkát találnia.

Csutiné Turi Ibolya, a település polgármestere úgy véli: legnagyobb baj az elfoglaltság hiánya, ezen kell változtatni!

Mindez természetesen nem működne a közösség fejlesztése nélkül. Sárkeresztúr két szegregátumában a projekt első szakaszában felújítottak és kialakítottak egy-egy Csillagpont nevű szolgáltató helyiségeket, ahol szociális munkások segítenek. A település központjában lévő Csillagház nevű szolgáltatóház alkalmas arra, hogy nemcsak a telepek lakói, hanem minden érdeklődő számára tematikus programokat és szolgáltatásokat kínáljon.

Szakmát adnak a jelentkezők kezébe. A kerti munkásnak tanuló felnőttekre már most számítanak (Fotó: Koppán Viktor)

A program egyik legfontosabb eleme a munkatapasztalat-szerzéssel és munkakipróbálással összekapcsolt képzések sorozata. Kerti munkás, parkgondozó, kőműves, festő, varró és kisgépkezelő lehet itt az ember. A siker hatalmas, de nem is a külsőség a lényeg mondta el kérdésünkre , hanem az, ami nem látszik: a fejekben bekövetkezett változás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!