Hírek

2017.01.17. 11:11

Kiszáradt a "magányos cédrus"

A fa, amely az Iszkaszentgyörgy fölé magasodó egyik domb tetején áll, kísértetiesen hasonlít Csontváry cédrusára.

B. Kiss László

A Bakony lábánál fekvő Iszkaszentgyörgy fölé természetes kilátóhelyként magasodik a Piramita nevű dombtető. Innen lenézve „egy képben” tárul a szemlélő elé a Pappenheim-kastély, a református templom, illetve a katolikus templom látványa. A Piramitán található a Kastélybirtok tanösvény egyik állomása is. Az itt kihelyezett tábla tanúsága szerint a Piramita kedvelt kirándulóhelye volt a grófi családnak is. Lenyűgöző látványt nyújtot innen a kastély hatalmas parkja, s belátható volt az egész környék. Szerpentin vezetett a meredek oldalban a tetőre. Ennek vonala nyomokban ma is követhető. A Piramitán egy kőből emelt piramis állt egészen az 1960-as évekig. Akkor hordták szét, vélhetően a faluban zajló építkezésekhez használták fel a köveket. A hatalmas gúlát Pappenheim Szigfrid építtette egy olyan családtagnak állítva így emléket, aki önkezével vetett véget életének. A szűkszavú családi történet szerint az illető úrfi nem viselkedett rangjához méltóan, és olyasvalakire vetett szemet, akire nem lett volna szabad...

A Piramita tetején álló örökzöld, immár teljesen lekopaszodva Fotó: a szerző

A dombtetőn 2014 májusa óta ismét áll egy piramis. Ezt a területet kezelő veszprémi erdőgazdaság, a Verga Zrt. emelte. A gúla belsejében az ünnepélyes avatáskor időkapszulát helyeztek el, amely a Fejér Megyei Hírlap aznapi számát is tartalmazza.

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus című festménye Forrás: wikipedia.hu

A Piramita tetején áll továbbá egy fa is, amelynek alakja Csontváry híres festményét, a Magányos cédrust juttattatja az ember eszébe. Egy lokálpatrióta még azt is megkockáztatja, hogy mivel olyan nagy a hasonlóság, a képet a zseniális festő talán nem is a Közel-Keleten alkotta, hanem – Iszkaszentgyörgyön...

A művészettörténetet persze nem kívánjuk átírni, csupán szomorúan tesszük közzé, hogy ez az örökzöld, a Piramita jellegzetes fája, mostanra teljesen lehullatta leveleit, és – vélhetően – kiszáradt.

Nagy kár érte...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!