Hírek

2017.08.11. 19:55

Lenyűgöző megnyitóval kezdődött meg a 2017-es Székesfehérvári Királyi Napok

SZÉKESFEHÉRVÁR Megnyílt az augusztus 20-ig tartó Királyi Napok rendezvénysorozat. Kilenc napon át fesztivál fesztivált követ majd.

Majer Tamás

Az óriásbábok bemutatásával, komolyzenével és a programokat látványos előbemutatóval soroló megnyitóval indult a Királyi Napok.A Városház téri megnyitón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és díszvendégként Papp László, Debrecen polgármestere mondott köszöntő beszédet.

A rendezvényen közreműködött: Blaskó Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas művész, a Hermann László Vonószenekar és a Szent Efrém Férfikar és persze a Székesfehérvári Királyi Napok zenész és táncos fellépői is.A Fény utca ünnepélyes felkapcsolása után könnyűzenei koncert kezdődött a Zichy színpadon, a Hooligans zenekar csapott a húrokba, akiknek a leglelkesebb rajongóik már órákkal a koncert előtt elfoglalták az első sorokat.

Komolyzenei produkció és férfikórus is volt a megnyitón, vezényel Major István

Koraeste, még a sötétedésen innen megtelt már a Belváros, a Fő utcát elárasztották a járókelők. A kávézók, éttermek teraszai rogyásig voltak a fesztiválváró fehérváriakkal és a turistákkal.A Városháza előtt felsorakoztak az óriásbábok Gézától Szent Istvánon át III. Béla királyunkig.

A Királyi Napok megnyitó műsorának a közönséget igazán magával ragadó jelenetei voltak az elkövetkező napok eseményeit élőben prezentáló képek.

A színpad hátulsó részén felállított kétszintes tér összesen hat szekciójában előbb néptáncosok, majd katonazenészek, egy operaénekes, végül a Koronázó Szertártásjáték idei színeibe invitáló, bizánci jegyektől sűrű táncos produkció ejtette ámulatba a rossz időbe forduló időjárás ellenére is becsülettel kitartó kíváncsi közönséget.

A királyi napok rendezvénysorozat első napján is felvonultak a királyi óriásbábok Fotók: Koppán Viktor

Cser-Palkovics András polgármester beszédében köszöntötte a jelenlévőket. Kitért arra, hogy egy ősi város ősi főterén állunk, egy szakrális helyszín közvetlen közelében, ahol a magyar történelem jeles eseményei, a koronázások történtek.

- Szeretnénk a Királyi Napok rendezvénysorozatával bebizonyítani azt, hogy lehet a történelmet tisztelni, az értékeket átadni, s közben egy modern városban élni. Azért, lehet, mert az emberek mosolyogva eljönnek, s ezeket az értékeket magukba szívják, majd magukkal viszik - mondta Cser-Palkovics András.

Már a megnyitóra is nagyon sokan voltak kíváncsiak

- Azt kívánom, hogy az elkövetkező napokban érezzék magukat nagyon jól, de egyúttal érezzék is annak felelősséget, hogy mi itt ennek a városnak a polgárai vagyunk, s ezért a történelemért felelősséggel is tartozunk, hiszen közös értékeink és a keresztény kultúra nélkül ez a város nem állhatna ma itt - zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Papp László mint díszvendég, Debrecen polgármestere szintén köszöntötte a látogatókat, s átadta városa polgárainak üdvözletét a székesfehérváriak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!