Hírek

2014.05.26. 16:40

Kilométereket kell kerülniük Budapest vagy a kórház felé

Sok autós kanyarodik vissza megszokásból a zöldszigettel elválasztott sávoknál. Vajon jogos ilyenkor a rendőri büntetés?

Házi Péter

– Korábban a házunktól mehettünk balra, a Várkörút irányába a Kígyó utcán, de az egy ideje egyirányú, így csak jobbra tudunk fordulni. Ha kimegyünk az Ősz utcából a Rákóczi utcába, 180 fokban visszafordulva tudtunk a kórház felé haladni. Hétfő reggel azonban megbüntettek, és állítólag napok óta sorban büntetnek mindenkit, aki így tesz – panaszolta Ternóczky Nóra, aki több lakó nevében kereste meg lapunkat. Juhász Károly rendőrségi sajtóreferens szerint nem folytatnak célellenőrzést azzal kapcsolatban, betartják-e az autósok a kanyarodási szabályokat, ugyanakkor a szóban forgó helyen tilos visszafordulni!

Ternóczky Nóra számos sorstársa problémáját panaszolja: kilométereket kell kerülni, hogy végre Budapest vagy a kórház felé autózhassanak. A reggeli csúcsban ez komoly időkiesés

Olvasónk kiemelte, visszafordulni tilos tábla nincs a kereszteződésben, és sok autós használta, használja ezt a részt a Budapest felé történő megforduláshoz, hogy a reggeli csúcsforgalomban ne kelljen húsz-harminc perceket elvesztegetni a város belső útjain. Olvasónk tapasztalatai szerint egészen eddig békén hagyták a rendőrök az itt megfordulókat.

- Ha behajtok a József utcába, a rendőrségénél ugyancsak nem mehetek balra a Budai útra már egy ideje. Ugyanez a helyzet a Teleki gimnáziumnál is, ahol szintén nem tudok balra, Budapest felé fordulni, így szinte a fél várost meg kell kerülnöm, hogy végre irányban legyek vázolta a problémát Nóra. Egy értelmezés szerint az útra felfestett, vagy a lámpában lévő balra nyíl pusztán azt jelenti, hogy balra kanyarodáskor nem találkozunk keresztező forgalommal, így ez önmagában nem tiltja a visszakanyarodást.

- Magam is látom, hogy sok autós a saját szájíze szerint értelmezi ezeket a táblákat és nyilvánvalóan nem jókedvükből fordulnak vissza, ám a KRESZ szerint az ilyen kereszteződésekben tilos ezt tenni - summázta véleményét Sáfrán András autós szakoktató.

Egyértelműen cáfolta a közvélekedést Juhász Károly rendőr őrnagy is, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense, aki hangsúlyozta, a balra kanyarodást jelző tábla csak a kanyarodást engedi meg, a visszafordulás tilos annak ellenére is, hogy külön tiltó tábla nincs kihelyezve. A közlekedési lámpákban lévő nyíl pedig ugyancsak a kötelező haladási irányt szabja meg! A sorban büntetéssel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kanyarodási szabályok betartására külön célellenőrzést nem tartott a rendőrség .

Mindez persze nem vígasztalja az Ősz utca környékének lakóit, így megkerestük az önkormányzat közlekedési irodáját, ahol Nagy Zsolt irodavezető több megoldást is felvázolt. Az egyik, hogy a Kígyó utcából a Semmelweiss utcán át ki lehet jutni a Szekfű Gyula utcára, innen pedig a Király-soron át a Budai útra, ami már nem jelent nagy kerülőt. Ezen kívül szabályszerűen meg lehet fordulni a József utca bármelyik parkolójában, vagy a bejáratukban is. De a legjobb hír az, hogy ha a belváros rehabilitációjának folytatására benyújtott pályázat sikeres lesz és nyár elején a közbeszerzés is sikerrel zajlik le, akkor a Rákóczi-József utca és Rákóczi-Várkörút kereszteződése már ebben az évben körforgalommá épül át!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!