Hírek

2014.04.18. 14:10

Eltűnt a laptop, a szülők nem értik, miért nem hívtak rendőrt

Elloptak egy laptopot a fiúkoleszből. A diák édesapja úgy érzi, a nevelőtanárok semmit sem tettek, hogy a laptop meglegyen. A törvény szerint viszont a nevelő nem, csak a diák hívhat rendőrt, ha magántulajdona tűnik el.

Házi Péter

Nagy Kálmán igazgató megmutatta, minden diák szekrénye zárható, sőt, külön fel is hívják a atanulók figyelmét, ha nincsenek a szobában, zárják be a szekrényt és a bejárati ajtót is

- Tudomásunk szerint nem ez az első, hogy egy nagyobb értékű holmi tűnik el a fiúkoleszből. Sokan élnek itt, így a lopás valószínűsége is nagyobb. A problémám az, hogy a nevelőtanárok nem hívtak rendőrt, pedig tudták, mi történt - panaszolta lapunknak Szilágyi József. Fia, Bence szerint szobatársa éppen aludt, amikor valaki bejött a szobájukba, igaz, az ajtó nem volt bezárva, mert úgy tudta, Bence hamarosan érkezik. Azóta a laptopnak hűlt helye. Később feljelentést tettek a rendőrségen, de egyelőre nincs meg a tettes. A Jákyban tanuló Bence számára azért is nagy veszteség a gép, mert ezen voltak a tanuláshoz szükséges tervrajzai, adatai.

- Amikor egy diák felvételt nyer a kollégiumba, a szülőket postán értesítjük, s a levélben felhívjuk a figyelmüket, értékesebb tárgyat ne hozzanak magukkal a diákok, mert ezekért a felelősséget nem tudjuk vállalni. Pontosabban nem is vállalhatjuk, a törvény szerint - mondta megkeresésünkre Nagy Kálmán, a József Attila Kollégium igazgatója, aki kiemelte, csak akkor tehetnek rendőrségi feljelentést, ha a kollégium tulajdonában lévő tárgy tűnik el, más esetben a diáknak és a szülőnek van joga ehhez. Volt, amikor az egyik nevelőtanár egy eltűnt laptop miatt elkísérte a diákot a rendőrségre, de be sem engedték, csak a fiatalt hallgatták ki. Mert ez a szabály.

- A szóban forgó esetnél a nevelőtanár elmondta a diáknak, hogy ő nem tehet feljelentést, ezt a károsultnak kell intéznie, mindegy, hogy ő kiskorú vagy sem. Így járunk el minden esetben, ezen kívül a diákoknak saját kulccsal zárható szekrényük is van, valamint a szoba ajtajának zárására is felhívjuk a figyelmet. Sajnos Bencéék esetében tudomásunk szerint gyakrabban előfordult, hogy nem zárták az ajtót, ez pedig sajnos felhívás keringőre . Remélem, az eset után megváltozik a hozzáállásuk tette hozzá a kollégium igazgatója, aki szerint a háromszáz ide járó diák mindegyike mellé nem állíthatnak rendőrt, s bizony néha előfordul, hogy besurranó tolvajok néznek körül . Igyekeznek ez ellen fellépni, ebben leginkább a diákok segíthetnek, például ha szólnak, hogy ismeretlen diákot láttak bejönni.

- Elfogadva a szülők felháborodását, azt kell megérteniük, hogy nincs nyomozati jogkörünk, még a diákok szekrényeibe sem nézhetünk bele az ő beleegyezésük nélkül. A rendőrök tehetik ezt meg, remélem, eredményes lesz a nyomozás! - tette hozzá Nagy Kálmán.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!