Hírek

2006.06.07. 22:00

Kevesen érdeklõdtek

<b>A gyógyszertárakban mindennap patikanap van - kaphat tanácsot a beteg</b>

Mórocz Zsolt

A röstellkedésemnek egyszerûen az volt az oka, hogy feltartottam a mögöttem állókat - helyükben engem is ütögetett volna a guta, hogy várnom kell. Ugyanakkor nagyon örültem, hogy türelemmel, segíteni akarással foglalkoztak kérdésemmel a kedvenc patikámban. Mindez pedig nem is tegnap, a patikanapon történt - bármikor számíthatok, többi betegtársammal együtt a gyógyszerész tanácsaira. Mint ahogy nem is kellene deklarálni, hogy csak a patikanapon lehet tanácsot kérni, legyen szó házi gyógyszertár, elsõsegélynyújtó csomag összeállításáról vagy egyszerûen csak arról, hogy egy gyógyszert evés elõtt vagy utána kell-e bevenni.
A tegnapi nap valamelyest mégis különbözött a megszokottól (noha sehol sem éreztek kirívóan nagy érdeklõdést) ahol erre a gyógyszertár fel van készülve - például a dunaújvárosi Vasmû úti spatika -, ott még vércukorszintet is mértek, más helyen vérnyomásmérést kínáltak a betérõknek, sok helyen sárga lufikkal hívták fel a figyelmet arra, hogy ez a nap kicsit különbözik a többitõl. Fehérváron, a Berényi úti Aranymérleg gyógyszertárban apróbb ajándékokat, például gyógyszeradagoló dobozt kaptak a betegek. A gyerekeknek pedig odaadták a lufikat. Ennek a gyógyszertárnak is megvan a maga quottörzsközönségequot, csakúgy, mint azoknak a patikáknak, amelyek szorosan egy-egy orvosi rendelõ mellé települtek. Tapasztalataim szerint ez némileg meghatározza azt a gyógyszerkínálatot is, amelyet a patika tart hiszen jól tudják, általában milyen orvosságot írnak fel a betegeknek. A Magyarországon ma forgalomban lévõ több mint tízezer féle orvosságot nem is lehet egy patikában tartani! Viszont a legtöbb helyen nagyon készségesek, ha éppen hiányzó gyógyszert kell beszerezni, általában másnapra meghozatják, legyen szó gyógyszappanról, kullancs elleni oltásról.
A soponyai gyógyszertárban sem tolongtak tegnap. Lauber Gyuláné elmondta, ismerik a jeles napot, de nem készültek rá.
- Házi gyógyszertárat nem ilyenkor állítanak össze az emberek, hanem mielõtt nyaralni indulnak. A vakációra készülõk leggyakoribb kérdései a csípések hatékony kezelésére, illetve megelõzésére, valamint a gyermekek lázcsillapítására irányul. A falubeliek megszokták, hogy bármikor fordulhatnak hozzánk tanácsért, valószínûleg ezért nem tulajdonítanak nagy jelentõséget ennek az alkalomnak. Nálunk ilyen értelemben mindig patikanap van.


Fotó Lázár Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!