Hírek

2014.06.15. 20:30

Fejér megyei lovasok indultak a Hortobágyra

Lóháton teszi meg az utat a Hortobágyig egy kis csapat, amelyik szombaton indult el a megyéből.

Klecska Ernő

A western-lovasok, akikhez Száron Komárom-Esztergom megyei társaik csatlakoztak, eredetileg az idei Nyeregszemlére és Hortobágyi Lovasnapokra indultak, de a több mint 200 kilométeres út megtételével egy rendelet-tervezet ellen is protestálnak, amely az ismeretlen származású lovakat kizárta volna a lovas szolgáltatásokból. Bár a minisztérium a hétvégén bejelentette, hogy módosítja rendeletét, a lovasok megtartják a „Nullás Lovak Napját”.

A szervezők pár hete hirdették meg a demonstrációt, hogy felhívják a nemzetgazdasági minisztérium (NGM) figyelmét a „lovarda rendelet” két olyan kitételére, amely több családi lovardát ellehetetlenített volna. A „származás nélküli lovak” kizárására a szolgáltatásból és a szolgáltatási helyszínenkéntlegalább öt lovat előíró szabály főleg a kis lovardákat tette volna tönkre.

A Nullás Lovak Napjának elnevezett békés felvonulásra több mint 650-en jelezték részvételüket. Ehhez csatlakoztak a Fejér és Komárom-Esztergom megyei lovasok is, akik közül többen már út közben – néhányan lapunk munkatársától – értesültek a hírről, hogy a minisztérium június 12-én bejelentette: „...a közelgő június 30-ai határidőre való tekintettel soron kívül módosítja a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet. Az állattenyésztési törvény elveivel összhangban átmeneti türelmi idővel segíti az érintett szolgáltatókat abban, hogy eleget tudjanak tenni a minősítési kötelezettség teljesítésének.” A módosítás a vendég lovagoltatásával járó lovas szolgáltatásba „bevont” lovakra előírt alkalmassági minősítés igazolásának határidejét június 30-ról szeptember 30-ig tolja ki.

Az ismeretlen származás egy ló esetében azt jelenti, hogy apja, a fedező mén nem rendelkezik fedeztetési, vagyis szaporítási engedéllyel. Az ilyen csikók „jogszabályellenesen léteznek”, a tenyésztőre százezer és húszmillió forint közötti bírságot szabhatnak ki – mondták el a részleteket a lovasok.

A túrát, amely így örömlovaglássá alakult, a csóri Vargha László kezdte szervezni, aki a western-lovasok körében a Waldez névre hallgat. Hozzá csatlakozott Ivádi Zsolt (Satynya Bölény), Csóka Sándor (Sanyi bácsi), Kocsis Kata, Kismődi Emese, Csökmei Sándor, Váradi Anna, Csóka Dorottya és Kovács Evelin. A lovasok szombaton dél körül Száron várták be tatabányai társaikat és indultak útnak. Ők nem csatlakoztak a fővárosi demonstrációhoz, Pécel felé vették az irányt, hogy onnan a Hortobágy Mátai majorba induljanak. Ott az eddigi adatok szerint közel félezer lovas sereglik majd össze a június 20-án kezdődő Nyeregszemlére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!