Hírek

2014.10.09. 18:50

200 éve született Ybl Miklós - leleplezték a szobrát

Székesfehérvár – Csütörtökön délelőtt leplezték le a 200 éve született Ybl Miklós egész alakos szobrát a Zichy ligetben.

Buthy Lilla

Az Ybl bicentenárium programsorozat részeként készült el az új köztéri alkotás Ybl Miklós szülővárosában, amit Lestyán-Goda János szobrászművész keze munkáját dicséri. A bronzból készült szobrot L. Simon László és Cser-Palkovics András polgármester közösen leplezték le.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében elmondta, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy Ybl Miklós mennyi szállal kötődik ehhez a gazdag kultúrájú és történelmű városhoz - joggal lehetünk büszkék híres szülöttünkre, ezért úgy gondoltuk, ajándékként megérdemel a város egy ilyen köztéri alkotást - mondta a polgármester.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy ezen a napon a magyar nemzeti építészet megteremtője előtt tiszteleg Székesfehérvár, ami mára szocialista iparvárosból Magyarország egyik jelentős kultúrvárosává vált, és joggal tart igényt a nemzet történelmi fővárosa címre.

- Ybl Miklós nagy újító volt a magyar építészetben, alkotásai ma is időtállóak. Szerény, alázatos, kitartó ember volt, de tudta, minden nagyformátumú alkotónak meg kell haladnia az elődöket, mert a megállás terméketlenséghez vezet - hangsúlyozta az államtitkár.

A program a színházban folytatódott irodalmi összeállítással, kiállítással és filmvetítéssel. Pottyondy Péter, Ybl-díjas építész nyitotta meg az Ybl200 című vándorkiállítást, ami október 19-ig tekinthető meg a fehérvári teátrum aulájában. Tervek, korabeli és mai fényképek, és az ezeket kísérő építészhallgató makettek mutatják be a kiemelkedő építész alkotó szellemét, aki nemcsak tehetségével, szerteágazó munkásságával és szakmai tekintélyével emelkedett kortársai fölé, de útlevele és több szemtanú állítása szerint atlétai termetével is. Jó néhány botját törte cafattá, hogy szükség esetén bebizonyítsa a kivitelezőknek az építőkövek gyenge voltát. Rendkívüli munkabírásával még idős korában is lenyűgözte kollégáit - olvasható az egyik tájékoztató táblán.

 

Címkék#ybl miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!