Hírek

2017.01.25. 16:50

Kétfrontos támadás a HPV ellen - Fehérváron indul a fiúk oltása is!

Székesfehérvár – Rózsaszín karkötőt kapnak a hölgyek a méhnyakrák-megelőző programon, a bölcsesség gyöngyeivel, amely a szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. Fehérvár idén kezdi a fiúk HPV elleni oltását is.

S. Töttő Rita

Évente több ezren betegszenek meg és négyszázan halnak meg Magyarországon méhnyakrákban, ami azért megdöbbentő adat, mert ez az a rosszindulatú daganat, amely megelőzhető lenne. A „rosszindulatú" kifejezés pedig többszörösen is igaz erre a betegségre: érint időseket, fiatalokat egyaránt. Sőt, a HPV és a méhnyakrák közé ugyan szokás egyenlőségjelet tenni, pedig ma már azt is tudjuk, hogy nem csak a lányok betegszenek meg tőle. Fehérvár éppen ezért figyelemfelhívó programmal csatlakozik a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez, melynek keretében január 27-én, pénteken 14 és 18 óra között a Fehér Palota Üzletközpontban az életmentéshez kulcsfontosságú prevencióról, a HPV elleni védőoltásról és a szűrővizsgálatokról adnak tájékoztatást a szakemberek.

Székesfehérvár 2008-ban, úttörő szerepet vállalva, a megyeszékhelyek közül elsőként valamennyi 12 éves kislány számára ingyenesen biztosította a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus elleni védőoltást – hívta fel a figyelmet Östör Annamária, egészségügyi- és sporttanácsnok. A lányok egyébként két oltást kapnak, egyet októberben, egyet pedig áprilisban, így lesz teljes a védettség. Ebben a tanévben a városban 500 lány kapta meg az oltást, ami az összes jogosult több mint 80 százaléka. A többiek sajnos nem éltek a lehetőséggel.

Viza Attila önkormányzati képviselő, Weninger Sándor, az üzletközpont vezetője, Östör Annamária, Pásztor László és Nagy László, a szervezésben szerepet vállaló  Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa – a méhnyakrák megelőzése kétfrontos támadással
Fotó: Simon Erika

Az oltás a fiúknál is hasznos, ugyanis megakadályozza a HPV által típusosan náluk kialakuló betegséget, illetve csökkenti a fertőzést a kapcsolatokban. Székesfehérvár ezért, miután a lányok oltására már állami források állnak rendelkezésre, a 12 éves fehérvári fiúk védőoltását is biztosítja. A vakcina beszerzésének a közbeszerzési eljárása már le is zárult, így hamarosan élesben indulhat a fiúk oltása is Székesfehérváron.

Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztési koordinátora elárulta, mi is az a „savanyú" hab a tortán e vírus esetén: – A méhnyakrák elleni védőoltásnak az a jelentősége, hogy egy ragályos betegséget lehet vele megelőzni. Hogyan terjed egy ragály? Van egy forrás, egy átvitel és vannak a fogékony „egyedek". A forrás jelen esetben mindenki, hiszen majdnem mindenki találkozik a vírusokkal. Az átvitel pedig a szexuális érintkezés, melynek során a fiúk megbetegítik a hölgyeket. S az, hogy közben a fiúk is megbetegednek, már csak „hab a tortán", hiszen ma már tudjuk, hogy néhány férfi daganatnak is a HPV a kórokozója. Ezért is kell oltani a fiúkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!