Hírek

2006.02.21. 09:00

Két vírusgyanús madarat találtak Szlovákiában

Pozsony  (MTI) - Egy Pozsonyban fellelt fehér bukóréce és egy, a bõsi erõmû térségében, a régi Duna medrének partján elhullott vándorsólyom tetemében kimutatták a madárinfluenza H5-ös típusú vírusát az elhullott madarakat vizsgáló szlovákiai laboratóriumban.

Mórocz Zsolt

Simon Zsolt, a szlovák kormány mezõgazdasági minisztere kedden reggel Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a vírus megjelenésének elsõ esetét.

rn

 Hangsúlyozta, hogy egyelõre csak az emberre is veszélyes vírus jelenlétének gyanújáról indokolt beszélni, mert még nem lehet teljes bizonyosságal tudni, hogy az elhullott madarakban a kórokozó mely altípusa van jelen. Az erre rendszeresített zólyomi (Zvolen) laboratórium péntek délig pontosítja, hogy biztosan a H5N1 altípusú vírus jelent-e meg Szlovákiában is. Amíg ez egyértelmûen nem igazolódik, addig csak a vírus jelenlétének gyanújáról érdemes beszélni, ennek ellenére a H5N1 megjelenése esetére elrendelt biztonsági intézkedéseket kell hatályosnak tekinteni.

rn

A két madártetem megtalálása körzetében kétzónás karantént rendeltek el, jóllehet ezen belül és a környéken nincs ipari jellegû baromfitenyészet. A két madártetemet további vizsgálatra az Európai Unió által kijelölt nagy-britanniai laboratóriumba küldik. Szlovákiában eddig közel kétszáz elhullott madár tetemét vizsgálták meg, de egyik sem bizonyult fertõzöttnek.

rn

Keszeli Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!