Hírek

2017.06.20. 18:50

Késesek, fegyverkészítők találkozója a Rác utcában

SZÉKESFEHÉRVÁR Az idén a szakácskés vagy steakkés lesz a főszereplő a Tűzzel-vassal fesztiválon, a késkészítő mesterek, kovácsok, fegyverkovácsok országos találkozóján, amit 14. alkalommal rendeznek meg.

Gábor Gina

 

Szombaton végre ismét élet költözik a máskor kissé kihalt Rác utcába, hiszen 10 órától kézműves vásárral és rengeteg programmal várják a közönséget. A kínálatot tegnap sajtótájékoztatón ismertették a  Kézművesek Házában. A főszervező ezúttal is a Fehérvári Kézművesek egyesülete, amelynek elnöke, Szenczi Jánosné Zsuzsa elmondta: a fesztivál helyszínei lesznek a Kézművesek Házán kívül azok a Rác utcai házak és udvarok, amelyek nincsenek magánkézben. Amíg a férfiak szétnéznek a fegyverek és kések birodalmában, a Rác utca 15. alatt egész nap asszonyműhely várja az ügyeskezűeket.

A Rác utca 13. alatt Radetzky Jenőné bútorfestő és tanítványai kiállításon mutatkoznak be. A 11. szám alatt ismét látható lesz a múzeum állandó kiállítása, de a gyerekek szórakoztatására játékos vetélkedőt is tartanak ott, Hétfogás címmel. A Kézművesek Házában ismét kinyit a korabeli borbélyműhely és a juhász mesterséget is bemutatják. A találkozó fő témájáról, a szakácskésről Boda János címzetes gasztronómussal lesz beszélgetés, Fóris Anna kertészmérnöktől a fűszernövényekről tudhatunk meg bővebbet. Vendégük lesz Kunkovács László fotóművész, etnográfus, akivel a kézművességről beszélgetnek, Paál Zsuzsanna pedig a néprajzi gyűjtésről tart előadást. Lengyel Magdolna szervező, a késes mesterek képviseletében arról beszélt, hogy korábban úgy érezték, eltűnőben van a szakma.

A Kézművesek Háza előtt a szervezők, vendéglátók: Szenczi Jánosné, Lengyel Magdolna, Sándorovits László - benépesül szombaton a Rác utca, több ház és udvar megnyílik, várják a látogatókat a templomkertben és a gyönyörű szerb ortodox templomban Fotó: Simon Erika

Most pedig 47 mester érkezik az országból, sőt a határon túlról is. Akad, aki a fiát is hozza: ő viszi tovább a mesterséget. A találkozó évek óta rangos szakmai megmérettetés is. A benevezett késeket, fegyvereket a Népi Iparművészeti Tanács zsűrije és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakemberei is elbírálják, díjazzák. Három kovács is bemutatót tart a Rác utcában. A Szerb Ortodox Templom udvarában táncegyüttesek lépnek fel, lesz meseelőadás, este 18 órakor pedig tűzugrás – hiszen Szent Iván éjjelén ez hagyomány. Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: a szerb konyha ételeit is megkóstolhatják az érdeklődők. A Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódva a szerb ortodox templom is látogatható lesz. Megtekintheti a közönség Katerina Ivanovity festőművész alkotásait és a fehérvári szerbek családi ikonjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!