Hírek

2017.02.21. 17:28

Késő, kimaradó buszok Fejér megyében

Fejér megye – Fejér megye több részéről is kaptunk olvasói megkeresést azzal kapcsolatban, hogy bizonyos távolsági járatok kimaradtak, például Csákberényből és Magyaralmásról, de emellett februárban sokszor a székesfehérvári 24-es helyi járat sem érkezett meg az öreghegyi megállóba.

Szanyi-Nagy Judit

Januárban Csákberényből érkezett bejelentés több hajnali kimaradt járatról, melyet egy magyaralmási követett. A napokban pedig arról kaptunk hírt, hogy a székesfehérvári helyi járatok sem közlekedtek megfelelően. – Február 13-án, illetve az azt megelőző héten is volt példa a kimaradásra, konkrétan a 24-es járatnál. A mínuszokban ezt különösen megérzi az ember, főként, hogy sokszor nemcsak öt–tíz perces késésekről, hanem konkrét kimaradásokról van szó – mondta Tóth László székesfehérvári lakos, aki, bár nem használja sűrűn az adott helyi járatot, ő is megtapasztalta annak késését vagy esetleges kimaradását.

A megyei buszok átlagéletkora 15,2 év, kéthetente ellenőrzik a járműveket, mindig elvégzik a szükséges cseréket, javításokat is Fotó: FMH-archív

Mivel több bejelentést is kaptunk a megye több részéről, úgy gondoltuk, utánajárunk annak, milyen a busztársaság jelenlegi buszparkja, terveznek-e bővítést, illetve mi az átlagos életkoruk a járműveknek. A kérdéseinkre a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) Zrt. kommunikációs és marketing főmunkatársa, Pruzsina Alice válaszolt.

– Fejér megyében a február 20-i adatok alapján összesen háromszáz autóbusz teljesít szolgálatot – közölte a KNYKK Zrt. munkatársa. Az autóbusz-állomány legnagyobb része regionális járatként működik, amely számokban 150 járművet, konkrétan 116 szóló és 34 csuklós autóbuszt jelent. Ezt csökkenő sorrendben a helyi járatok követik, összesen 69 darabbal, amelyből 22 szóló és 47 csuklós járatot használnak. A hat szóló elővárosi járat mellett 62 egyéb szolgálatot teljesítő busz is van, melyek közül 46 szóló és 16 csuklós.

2016 áprilisában tizennégy újszerű (nyolc éves) autóbusz állt forgalomba Székesfehérváron

A busztársaság a géppark bővítését tervezi: – Jelenleg is folyamatban van egy buszbeszerzés, amely során a régióba összesen harminc darab új, Credo típusú autóbusz érkezik. Erről március elején számol be társaságunk a sajtónak, amikor ünnepélyes keretek között adjuk át az autóbuszokat a forgalomnak – árulta el Pruzsina Alice, aki mindehhez azt is hozzátette: – A buszok forgalmi területek szerinti szétosztásáról később születik döntés.

Amellett, hogy az állománynövelés az elképzelések szerint nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy ne fordulhasson elő több késés vagy kimaradás, fontos a jelenlegi géppark megfelelő karbantartása és műszaki állapotának folyamatos felmérése is.

– Mint az autók esetében, úgy a buszoknál sem a jármű kora számít, amikor annak cseréjéről dönt a tulajdonosa: sokkal fontosabb annak műszaki állapota, kihasználtsága. Társaságunk Fejér megyében három műszaki telephelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Móron gondoskodik a folyamatos karbantartásról, a megfelelő műszaki állapot fenntartásáról. Az autóbuszok, állapotuktól és a futott kilométerektől függetlenül, kéthetente esnek át teljes műszaki átvizsgáláson. A köztes időben felmerülő hibákkal az adott sofőr bármikor jelentkezhet a legközelebb lévő szervizben, ahol javítják a járművet – közölte Pruzsina Alice.

Sajnos az időjárás is hozzájárulhat egy-egy busz kimaradásához Fotó: FMH-archív

Január 30-án például Csákberényben maradt ki egymás után két busz: 4.35-kor és 6.55-kor sem érkezett meg a szokásos, Székesfehérvárra közlekedő járat az indulóállomásra. Később kiderült, hogy az autóbusz műszaki hibája okozta a kimaradást, amelynek pótlásáról nem tudott gondoskodni a busztársaság. Ebből is látszik: függetlenül attól, hogy kéthetente végeznek műszaki felmérést a buszokon, még a köztes időszakokban is meghibásodhatnak a járművek. A Fejér megyei autóbusz-állomány átlagéletkora 15,2 év.

Járatkésés, illetve -kimaradás esetén a busztársaság telefonos információs szolgálatainál tudnak érdeklődni az alternatív eljutási lehetőségekről vagy az indulási és átszállási időpontokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!