Hírek

2009.08.05. 02:27

Keressük a legkedveltebb üdülőhelyet: Mór

Mór - Ha valaki húsz évvel ezelőtt a móri borvidékről nem mondott mást, csak ennyit, egy ország, de még a külföld is tudta, miről beszél. A szőlőket manapság már újratelepítik, a város lüktet, érkeznek a kirándulóbuszok.

Kovalcsik Katalin

Nem mai hír, de még nem is poros. A városban júniusban megalakult a Móri Borvidék TDM Egyesület. Az utazónak, a nyaralónak ez a néhány szó, különösen a rövidítés, semmit nem mond, viszont nagy jelentősége van a település és a környék életében, jövőjének alakításban. Az előkészítő munka sokáig tartott, de végül Möllmann Günterné elnökletével, 22 alapító taggal több mint egy hónapja dolgozik a turisztikai desztinációs menedzsment - magyarul és kissé talán leegyszerűsítve - turistákat hívogató célokat megfogalmazó, megvalósító egyesület. A turizmus menedzselése minden település számára előnyös, az a céljuk a tagoknak, hogy az érkező vendégek élményhez jussanak, amíg ott él, lakik, elégedett legyen a látogató. Ha igénye van rá, megismertessék vele a megvédett épített és természetes környezetet. 


Mór szívében templom, kastély, park, borospincék várják a turistákat
Fotó: FMH

Márpedig Mórnak olyan múltja van, amelyet érdemes megismertetni az érkezővel, nem terhelve túl sem a szobrok, műemlékek bemutatásával. Elegendő ha csupán néhány órás, negyedórás napi sétára invitálják a vendéglátók vendégeiket. A település kialakulása a XI. század elejére tehető, oklevél bizonyítja, hogy Móron Szent István idején templom volt, ez kiolvasható történetéből, a többi közt a Fejér megyei kézikönyvből, amelyet 1997-ben adtak ki.

A múlt egy-egy szelete kínál látnivalót a Lamberg-kastélyban, mely a város szívében várja a látogatókat. A barokk park és a hozzá épített kútház az egyik legszebb műemlék, amelynek emeletén van a városi könyvtár, a földszinten a Wekerle Sándor-emlékszoba, a helytörténeti gyűjtemény. Templomokban is gazdag a Móri-árokban fekvő város. A Kapucinus-templomot és rendházat 1701-ben emelték, a Lamberg-család több tagját altemplomában temették el. A Magyar-templom a városközpontban kér tiszteletet, támfallal erősített magaslaton helyezkedik el. A református templomot 2004-ben újították fel. Sétánk során a Szent Vendel-, a Szent Rókus- és a Szent Orbán-kápolna érdemel figyelmet, de a város terei bővelkednek köztéri szobrokban is. Térjünk vissza egy pillantás erejéig a Lamberg-kastélyba, ahol a kovácsoltvasból készült madárházban pávák élnek, a különleges faszerkezetű zenepavilon ma is helyt ad koncerteknek, szabadtéri előadásoknak. A kastély parkja gondozott, pihenésre csábító zöldterület.

A borkirálynők városa a település, ahol a bornapokon 1998-tól megválasztják azt a legszebb és legokosabb lányt, akinek tudása megfelel a boros vidék elvárásainak. A lánynak, aki merészkedik borkirálynőnek jelöltetni magát, ismernie kell a szőlőt és a bort, gyakorlatban kell bizonyítani, hogy ért a pincészethez, otthon van a borkóstolásban. A város királynői közt van Tálos Katalin, Kellner Melinda, Monostori Lívia, Dévényi Rózsa, Friedl Katalin, Slud Enikő, Czéh Zsuzsanna, Geszler Judit, Horváth Katalin, Pintér Zita és a tavalyi királynő, Bognár Mónika. A városban nem minden a bor körül forog, de bizony meghatározó szerepe van a híres ezerjónak és a többi, palackba zárt hegy levének a mindennapi életben. A borhoz kapcsolódó gasztronómiai kínálatok - Fakanálforgató országos főzőverseny, a Szent György-heti vigasságok, a nyitott pince napok -, a borversenyek, amelyeket egyrészt befogad a város, másrészt elküldik boraikat a pincészetek tulajdonosai. Volt idő ugyanis, amikor mindenki azt hitte, leáldozóban a móri bor, de a gazdák, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Borbarát Hölgyek mindnyájan életben tartják, hírét viszik a ma is aranyérmeket kiérdemlő boroknak.

A környéken egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a lovas turizmus, szokták mondani, hogy ez a vidék a béke szigete, nyugalmát talán csak a 81-es út nem szűnő, inkább gyarapodó forgalma zavarja. Talán nem véletlen, hogy a megkérdezett vendégek majd mindnyájan a jó osztályzat felé közelítették az értékelést. A vendégszeretet igazán jó osztályzatot kapott, hasonlóan az éttermek kínálatához. Jót érdemelt az odalátogatók szerint a szórakozási lehetőség, a kirándulás, a sportolás is négyesen felül teljesített. A városi átlag 4,07. A turisztikai egyesület figyelmébe ajánljuk, a település gyermekbarát volta nem érte el a jó osztályzatot.

Az átutazó, a néhány napra megszálló vendég véleménye sok helybelinek számít. A vendég lát, hall, tapasztal, majd továbbadja élményeit, a negatívat és pozitívat egyaránt. Az üzleti turistaként hosszasan a városban élő külföldiek is kialakították már átmeneti lakóhelyükről a képet. Az érkező számára a város izgalmas hely, ipari területtel, patinás házakkal, új házsorokkal, modern létesítmények- kel, melyek a lakók és a vendégek életminőségét hivatottak megteremteni, formálni. Borban az igazság, amit kóstol, ízlelget a vendég a város szépségeivel együtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!