Hírek

2013.09.05. 18:40

Képviselői pengeváltás a hálón roma-áttelepítésről

Székesfehérvár - Közösségi oldalán fogalmazott meg tiltakozást Szigli István, felszólítva egyik képviselőtársát, hagyjon fel roma-áttelepítési szándékával. A másik fél szerint viszont nincs is szándék.

Kocsis Noémi

Ő maga is tiltakozik, de egyben tiltakozásra is felszólította olvasóit csütörtökön délután Szigli István önkormányzati képviselő. Feketehegy-Szárazrét képviselője, mint mondja, azon rágott be, hogy képviselőtársa, a Palotaváros ügyeiben eljáró Viza Attila nagyobb létszámú roma közösséget akarna átköltöztetni a Mura utcába, amely Szigli képviselői területén van. Mint korábban a FMH is többször cikkezett róla, az érintett utcában álló önkormányzati lakásokban élő roma családokkal - legalábbis közülük néhánnyal - több alkalommal volt probléma. Az általuk használt lakások jelentős mértékben leromlottak, de nem csak a lakásokban, még a lépcsőházakban is nagy mértékű, rövid időn alattt bekövetkezett állagromlást lehetett megállapítani. Nem titok a fehérvári közvélemény előtt, hogy erről a környékről - ahogy a tiltakozáshoz érkezett hozzászólások szerint valaki fogalmazott - csak elmenekülni lehet, évek óta hektikus pontja az önkormányzati bérlakáskezelésnek.

Szigli István azt mondja, azért írta a tiltakozást, mert nem ért egyet Viza Attila elképzeléseivel a romakérdést illetően. Szerinte Viza a roma családok centralizált letelepítését képzelné el, amely azonban Szigli szerint modern kori gettósítást jelentene, holott éppen fordítva, szétszórva jelentenének kevesebb problémát a többségi lakosságnak ezek a problémás családok. Szigli egyben felszólította Palotaváros képviselőjét, hogy ezért az elképzelésért kérjen bocsánatot Feketehegy-Szárazrét lakosságától.

- Megéltem már egy Rádió utca 11-et és egyáltalán nem szeretnék még egyet megélni, ezért akár minden eszközzel ellenkezni fogok - jelentette ki Szigli István, aki a következő lépésnek a témát a szeptember 13-i közgyűlés elé kívánja vinni, bejelentés formájában. Tiltakozási felszólításához ma este mintegy 30 hozzászólás érkezett, jelentős részük hasonló véleményt fogalmazva meg.

Csütörtök esti megkeresésünkkor értetlenül állt az egész ügy előtt a másik fél, Viza Attila, aki addig nem értesült még az interneten keringő szövegről.

- Szigli képviselő úr politikát akar csinálni olyasmiből, ami nem is létezik - jelentette ki Viza Attila. - Nem beszélgettünk a roma kérdés ilyen megoldásáról. Én magam ezt nem is oldhatnám meg, mert ebben a kérdésben dönteni a város képviselő-testülete hivatott, nem egyik, vagy másik képviselő.

Miután a kérdés a közösségi portálon is nagyobb indulatokat váltott ki, az ügynek vélhetőleg lesz folytatása. Nyomon követjük majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!