Hírek

2006.05.16. 12:19

Kényszervágások folynak a romániai Brassó megyében, kiterjesztik a vesztegzárat

Bukarest (MTI) - Továbbra is vesztegzár alatt van az erdélyi Fogaras város a Brassó megyében az utóbbi napokban felfedezett madárinfluenza miatt, kedden több százezer baromfit készülnek elpusztítani a járvány \"eredõjének\" tekintett feketehalmi tenyésztelepeken, a hatóságok pedig folytatják az ország különbözõ pontjain az e neveldékbõl engedély nélkül szállított baromfihús lefoglalását.

Mórocz Zsolt

Szakál András, Brassó megye alprefektusa az MTI-nek kedden elmondta: Fogaras továbbra is egészségügyi vesztegzár alatt van, a helyi vasútállomást lezárták, a hazaérkezõ helyi lakosok bemehetnek ugyan vonattal a városba, de senki nem jöhet ki onnan. Fogarason délutánra várhatóan befejezik a kényszervágásokat.
Hétfõn Bukarestbõl megérkeztek Brassó megyébe a szaklaboratóriumi vizsgálatok, amelyek megerõsítették az elsõ gyorstesztek mintáiban a vírus jelenlétét. Ennek alapján az illetékes állategészségügyi válságstáb úgy döntött, hogy a Fogarastól Nagyszeben felé tartó DN1 országút mentén fekvõ, fertõzöttnek bizonyult településekre (Betlen, Ucsa, Alsóvist) is kiterjeszthetik a vesztegzárat. Az említett országúton eddig a gépkocsiknak át lehetett haladni rendõri kísérettel, de nem volt szabad megállniuk. Várhatóan ezt a rendelkezést is tovább szigorítják - mondta az alprefektus.

A fetetehalmi Drakom Silva baromfitenyésztõ telepen, - ahonnan engedéllyel szállítottak baromfihúst az ország legalább kilenc-tíz megyéjébe - már bevezették a teljes vesztegzárat. A telep tizenhat munkatársa hétfõ déltõl egy hónapig nem hagyhatja el munkahelyét, gyógyszert kapnak a vírusos betegség megelõzése érdekében. Ugyancsak biztosan azonosították a vírust az ottani másik, Pati Prod elnevezésû cég telepén. E két neveldében összesen 440 ezer baromfi található, a kényszervágásukat kedden meg is kezdik.
A harmadik - Avi Prod elnevezésû - cégnek két telepe is van Feketehalmon. A törvény elõírásai szerint itt is mintákat kellett venni (mivel három kilométeres körzeten belül van a fertõzés színhelyétõl). Ha a bukaresti laboratóriumi eredmények pozitívnak bizonyulnak, a feketehalmi telepek összes állományát, azaz egymillió 200 ezer baromfit kellene elpusztítani - mondta az alprefektus.

Hivatalosan kilenc megyében fedeztek fel olyan vágott baromfit az üzletekben vagy az élelmiszer-áruházak raktáraiban, amelyet Feketehalomról szállítottak oda. Bukarest két nagyobb áruházában is találtak ilyen árut. A hatóságok folyamatosan kobozzák el a Feketehalomról engedély nélkül eladott húst, eddig több mint négy tonnát foglaltak le.
A madárinfluenza valószínûleg más megyékben is jelen van, így Vranceában, Buzauban és Kovásznában. A Kovászna megyei - román lakosságú - Szitabodza községben egy háztáji gazdaságban mutatták ki a fertõzést, amelyet a bukaresti szaklaboratórium megerõsített. A családot egészségügyi megfigyelés alatt tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!