Hírek

2014.04.02. 18:30

Autizmus világnap: kékben ragyog a város

Székesfehérvár - Száz gyermekből egy autistának születik - április 2-án rájuk hívták fel a nagyközönség figyelmét, rendezvényekkel, sétával, összefogással.

Sebestyén Lilla

Hat esztendeje nyilvánította az ENSZ közgyűlése április 2-át az autizmus világnapjává, abból a célból, hogy felhívják az emberek figyelmét, az ezzel a rendellenességgel élőkre. Szerdán a Fehérvári rendezvények többsége is ezt a célt szolgálta. Délelőtt egy kiállítás nyílt az autista gyermekek munkáiból, délután gálaműsort adtak a tanulók, és szakmai konferenciát rendeztek, este pedig egy séta erejéig kékbe borult Fehérvár belvárosa, hangsúlyozva, mennyi embert érint ez a rendellenesség, melynek legfőbb tünetei a kommunikációs problémák, korlátozott tevékenységi kör, a szabályokhoz, korlátokhoz való ragaszkodás, a külső szemlélő által egyszerű hisztinek tűnő dührohamok..

A nemzetközi felmérések szerint ma száz gyermekből egy ezzel az idegrendszeri problémával küzd. Elképesztő ez a szám, nem is gondolnánk mennyi ember érintett a kérdésben.

A Pír Kompánia csapata a Ragyogjon kékben Székesfehérvár elnevezést viselő sétán, amelyet az autizmus világnapjának alkalmából tartottak. A csapat élén Molnár Hajnalka lengeti a zászlót (Fotó: Tósoki Attila)

- Az idegen ránéz a teljesen egészségesnek tűnő gyermekre és meg sem fordul a fejében, hogy az esetleg valamilyen fogyatékossággal küzd. Talán ez az egyik legfőbb oka, hogy sokan nem tudják hova rakni, kezelni ezt a helyzetet, a kiborulásokat, a gyermek kommunikációjába beépített sajátosságokat - mondta el Berzsák Katalin, gyógypedagógus, aki a délelőtti kiállítás megnyitón, büszkén mutatta a gyermekek az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjai által készített, az évszakokat ábrázoló alkotásokat. Ennekellenére április 2-án igazán kitettek magukért mind a diákok, mind a pedagógusok.

A Művészetek Házában tartott gálán műsort adtak, tanáraik pedig magáról az autizmusról meséltek a résztvevőknek, hogy képet kapjanak róla, milyen egy különleges igényű gyermeket nevelni. Azonban vannak jó páran, akiknek nem elég az alaptudás . Ilyenek a védőnők, pedagógusok, szociálisszférában dolgozók. Rájuk gondolt a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, amikor meg szervezték a Kapocs Központ a családokért projekt zárórendezvényén belül azt a konferenciát, ahol a résztvevők a rendellenességek felismeréséről, az árulkodó jelekről hallgathattak előadásokat.

Késő délután a belvárosban sétálók figyelmét próbálták megragadni az megyei Esélyteremtési Iroda munkatársai, akik családi és gyermek programokkal, érdekes táncos műsorokkal várták az érdeklődőket a Városház téren. Aztán megérkezett az est, felgyúltak a fények, a Főutcát átszelő inda kékre váltott, élénk türkizszín lufikat adtak mindenkinek a kezébe, majd megindult a menet az Országalmától a gólyalábas hölgyekkel az élen és egészen a Színházig jutottak, ami szintén az ég árnyalataiban pompázott az autizmus világnapja alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!