Hírek

2006.06.13. 22:00

Kedvencünk a 104Hívások a bajban

<b>A hónap végétõl átalakul a segélyhívás országos rendszereA mobiltelefonok elterjedése miatt sok hívás fut be más megyékbõl, még az Alföldrõl is</b>

Mórocz Zsolt

Nyaralás, gyümölcsszedés, építkezések, kertészkedés, túrázás, kerékpározás, vízi sportok, országúti rablók - számtalan nyári veszélyforrás. Ha viszont már bekövetkezett a baj, gyorsan kell a segítség. Az Európai Unión belül egységesen szorgalmazott 112-es segélyhívás a tapasztalatok szerint nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket.
A 112 nem terjedt el annyira, mint a quotnagy klasszikusokquot, a 104, a 105, a 107. Ennek egyik oka, hogy nem minden esetben a bajbajutás helyszínéhez legközelebbi diszpécserközpont jelentkezik be. Elõfordult például, hogy a Fehérvár mellett bal-esetet szenvedett autós hívását egy tiszántúli diszpécser fogadta és irányítgatta perceken keresztül az illetékeshez.
Tettünk egy próbát hétköznap, munkaidõben 22 másodperc után vették fel a kagylót a 112-nél. Ennél kevesebbet kell várakozni a mentõszolgálat diszpécserére, de talán nem csak ezért hívja a magyar lakosság elõszeretettel a 104-et éjjel és nappal.
- Az emberek megszokták, hogy a 104 quotA segélyvonalquot, így akkor is minket hívnak, ha éjszaka az ügyeletes orvosra lenne inkább szükségük - sorolja Pápai Imre, a megyei szolgálat vezetõje. - Tény, hogy a 104-es szám régebbrõl ismert, így mind a 112, mind a betegszállítás vonala, a 311-324 helyett ezt tárcsázzák inkább. És mert ingyenes. Sajnos a szórakozók közül töb-ben újabban arra használják a hívásazonosítónkat, hogy megtudják a mobiltelefonkészülék számát, amelyet éppen elõtte loptak el valakitõl... A mobilkészülékek elterjedtsége miatt sok hívást kapnak a megyén kívül, az Alföldrõl is. Június végétõl átalakul a segélyhívás rendszere, a jelenlegi 211 mentõállomás helyett 26 diszpécserközpontba futnak majd be a hívások. Pápai Imre szerint ezzel a lakosság számára semmi sem változik, sõt egyszerûsödik a rendszer - a vidéki hívásokra úgyis Fehérvárró reagálnak.
A mentõk, a rendõrség, a tûzoltók, a tûzszerészek, a vérellátó központ, az autóklub és a közszolgáltatók - árvízvédelem, csatornázás, elektromos mûvek, gázmûvek, köztisztasági szolgáltatók, távfûtés, ökoszolgálatok, vízmûvek - diszpécserközpontjainak, hibabejelentõinek hívása mellett kérhetünk segítséget például akkor is, ha valamelyik folyónkon történik baj, hajózás közben. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesületnek Fejérben is van tagszervezete. Mint Ivó János, az egyesület megyei összekötõje elmondta, baj esetén magánszemélyek is hívják õket. A rádiós rendszeren nonstop fogadják a hívásokat, központjuk a balatoni vízimentõkkel is kapcsolatban van, bár inkább azok fordulnak hozzájuk, akik például rendszeresen hajznak a Dunán.Fotó Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!