Hírek

2017.07.31. 14:04

Kedd hajnaltól újra hőségriasztás van Fejér megyében!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a héten várhatóan a hőmérő higanyszála akár 36-40 C fok fölé is emelkedhet.

ÖKK

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan

2017. augusztus 1-től (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4-én (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megtette a szükséges intézkedéseket, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járási hivatalvezetőket, és a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit is értesítette. A teendőkről a járási hivatalok illetékességi területén működő egészségügyi alapellátók, a szakellátók, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok is tájékoztatást kaptak.

Az egészségügyi intézmények minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fokozott környezet-egészségügyi kockázattal kapcsolatban várhatóan megnövekvő betegellátási igényeknek. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetnek is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A népegészségügyi hatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.  Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék, le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban!

Székesfehérvár - Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvos 2017. augusztus 1-je (kedd) 00.00 órától 2017. augusztus 4-e (péntek) 24.00 óráig. Székesfehérváron vízosztással, ivókutak és klimatizált, illetve hűvös helyek megnyitásával segítik a polgárokat. Székesfehérvár polgármestere mindenkit arra kér, hogy figyeljünk egymásra, kiemelten a környezetünkben élő idős emberekre. A részletes tájékoztató az alábbiakban olvasható.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatom Székesfehérvár Megyei Jogú Város lakosságát, hogy az Országos Tisztifőorvos 2017. augusztus 1-je (kedd) 00.00 órától 2017. augusztus 4-e (péntek) 24.00 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki

A hőhullám élettani hatásai
: a hő stresszt, napszúrást és hőgutát okoz. Kérem a lakosságot, különösen a betegeket, a 0-14 éves korú gyermekeket és az idősebb korosztályt, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást és dolgozást, illetve tartózkodjanak minél többet árnyékban vagy hűvös/klimatizált helyiségben a további információig. 

A hőhullám hatásainak csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket tettük
: egészségvédelmi ajánlások közzététele, villamos áramszolgáltatás és ivóvízellátás zavartalanságának biztosítása, közutak locsolása, közkutak működésének biztosítása Székesfehérvár területén. 

Vízosztás 11.00 és 17.00 óra közötti időtartamban az alábbi helyeken:

-        Városház tér
-        Piac tér (McDonald’s melletti terület)
-        Fő utca (Magyar Király Szálló előtti rész) 

Reggel hét órától az esti órákig a tűzcsapokra ivásra alkalmas szerkezetek felszerelése:

-        Béke tér, Vasútállomás (autóbusz-kijáratnál)
-        Prohászka O. utca - Kaszap I. utca sarok
-        Petőfi S. utca - Kossuth L. utca sarok
-        Várkörút - Watthay utca sarok (Brunszvik óvodánál)
-        Piac tér - Liszt F. utca sarok 

A bárki által igénybe vehető klimatizált, illetőleg hűvös helyiségek:

-        Alba Plaza (minden nap nyitva tartási időben, vasárnap 8-22h),
-        Autóbusz-pályaudvar váróterem,
-        Fehér Palota (minden nap nyitva tartási időben, vasárnap 10-24h)

Felhívom a munkáltatókat, hogy a munkavállalók hőterhelésének csökkentése érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg. 

Kérem, hogy az elrendelt intézkedéseken túl az ajánlásokat feltétlenül tartsák be egészségük védelme érdekében! Kérek mindenkit, hogy figyeljünk egymásra, különösen a környezetünkben élő idős emberekre!

A várható változásokról a város honlapján (www.szekesfehervar.hu) keresztül
haladéktalanul tájékoztatjuk a fehérváriakat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!