Hírek

2012.07.23. 07:30

Kecsketejben az egészség

Csákvár – Az egészségmegőrzésben és a gasztronómiában is különleges szerep jut a kecsketejnek, illetve a belőle készült termékeknek. Fogyasztói esküsznek rá, van, aki szerint allergia ellen is jó.

S. Töttő Rita

A legtöbben sajt formájában, grillezve, salátával vagy éppen hústöltelékként ismerik a kecsketejet, pedig azt folyadékként is lehet fogyasztani. Annak ellenére, hogy az íze különbözik a tehéntejétől, amelynek bársonyossága és enyhe édessége mellett a kecskék itala kissé szokatlannak, kesernyésnek tűnik. A csákvári Nagy Sándor többet is tart e jópofa és szelíd jószágokból, és csak „területi karbantartóknak” nevezi őket. – Elsősorban ugyanis nem a tejük miatt tartjuk őket, hanem azért, mert minden gazt eltüntetnek. A kecsketej csak melléktermék – mondja a vendéglátós, aki esküszik rá, hogy csökkenti az allergiás tüneteit a felforralt kecsketej. – Parlagfű allergiám van, amely az előző években erőteljesen mutatkozott, ám amióta tavaly júliusban elkezdtem inni a kecsketejet, nagyon kevés tünetem jött elő újra. Napi 3 decit ittam belőle, idén pedig felemeltem az adagot közel fél literre. Sándor portájára napi 3 liter kerül az italból, ennyit adnak az anyakecskék, ha épp nem szoptatják picinyüket. A tehéntejtől azonban, mint kiderült, elsősorban csak ízvilágában tér el jelentősen a kecsketej – árulja el Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus, táplálkozási tanácsadó: – A kecsketejnek hasonló fehérjéje van, mint a tehéntejnek, ezért például annak, aki az utóbbira allergiás, a másikat sem szoktuk javasolni – mondja a dietetikus, aki szerintettől függetlenül lehet, hogy egészségesebb a kecsketej, mint a tehéntej, de inkább az előállítási folyamatok miatt: – A tehéntej gyártása nagyüzemi módszereket igényel, számtalan módon kezelik, antibiotikum maradványok lehetnek benne, sok helyütt porítják, majd újra tejjé alakítják. Mivel a kecsketejjel kisebb mértékben foglalkoznak, ezért kevesebb gyártási folyamaton is esik át. Tehát szerintem a bioélelmezés szempontjából lehet fontos táplálék. A kecsketejet azonban nem csak tápanyagként hasznosíthatjuk: dédanyáink titkos szépségfegyvere, a kecsketej fürdő manapság sem megvetendő, hiszen csodásan hidratál, visszazsírosítja a kiszáradt bőrt, valamint fontos ásványi anyagokkal (magnézium, kálcium) látja el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!