Hírek

2017.02.14. 20:35

Kátyú helyett útépítés - Végre van idő a megelőző útjavítási intézkedésekre is

Székesfehérvár - A jövő héten akár plusz tizenkét fok is lehet, megkezdődött a kátyúk foltozása. Jó hír, hogy idén több milliárd forintot költ a város komoly útfelújításokra.

Házi Péter

A téli fagyok, a hőmérséklet-ingadozás, a csapadék, majd a fagy nappali elbujdosása unos-untalan kátyúkat fúr a város útjaiba. Az országos probléma a megyeszékhelyen is visszatérő, gyanútlan marslakókat most éppen a Ligetsorra volna érdemes szemlélődésre küldeni, ez az utca vette át ugyanis a Mártírok útja egykori hírhedtségét. A székesfehérvári Saára Gyula program eredményeként ugyanakkor jelentősen csökkent a kátyús útjaink száma, ez a tapasztalat is alátámasztja a további felújítások szükségességét.

A költségvetésben e program keretében, összesen 2,1 milliárdos tétellel szerepel a Nagyszombati, a Széchenyi, a Pozsonyi út egy-egy jelentős szakaszának teljes felújítása, amiként a Budai, a Kégl és a Távírda utca is átesik felújításon. Pályázati forrásból kap új burkolatot a Ligetsor, a Berényi utca egy része, de minden körzetben lesznek kisebb-nagyobb felújítások.

Tegnap a Csíkvári úton, a Becskereki úton is felszámolták a legmélyebb ütőkátyúkat Fotó: Molnár Artúr

A Városgondnokság emberei folyamatosan ellenőrzik a város aszfaltfelületét, végzik a kátyúk eltüntetésének sziszüphoszi munkáját. Az akut problémák burkolatjavítására a zsákos aszfaltozás jelent gyors megoldást, 24 órán belül foltozzák a sürgős eseteket, elsőbbséget a fő- és tömegközlekedés útvonalai élveznek.

Az éjszakai mínuszok miatt még mindig fokozott az öt-hat centiméternél mélyebb ütőkátyúk kialakulásának esélye, amelyek megtámadják az autók gumiját, futóművét, sőt akár személyi sérüléssel járó baleseteket is okozhatnak. Timár Tibor, a Városgondnokság útellenőrzési vezetője, aki tájékoztatott minket, azt a személyes tapasztalatát is elmondta, úthibákról a lakosságtól is kapnak bejelentést, ami megkönnyíti a potenciális veszélyforrások gyors észlelését, javítását. Az észrevételeket a hiba@varosgond- noksag.hu levélcímen fogadják, amelyet munkaidőben folyamatosan figyelnek. Nonstop hívható a Városgondnokság útügyeletes telefonszáma is.

Amennyiben az időjárás megfelel az előrejelzéseknek, akkor folytatják az aszfalt újrahasznosító gépekkel a tegnap megkezdett munkát. Kedden a városra ereszkedő lepelszerű közeg, kis havazás megfricskázta ugyan a terveket, de ennek ellenére ezzel a technológiával számolták fel a frissen keletkezett ütőkátyúkat a Csíkvári úton, a Becskereki utcában, illetve a Lugosi és a Besztercei utcák kereszteződésben.

A megyeszékhelyen évek óta központi téma, fontos fejlesztési irány a városi belső utak felújítása. Emiatt kevesebb a kialakuló kátyú, ám nem kevesebb az útfenntartók feladata. Az ellentmondás azonban csak látszólagos: a gyors beavatkozást igénylő, tűzoltó burkolatjavító munkák csökkenése felszabadít olyan erőforrásokat, amelyeket komolyabb, tulajdonképpen megelőző intézkedésekre fordíthatnak. A prevenció itt nagyobb felületű szakaszok marását és visszaaszfaltozását jelenti, jellemzően majd a nyári meleg idő beköszöntekor. Tavaly például így újult meg az Amerikai és a Holland fasor Székesfehérvár déli ipari területén.

A Kégl György és a Távírda utca felújítása 130 millióba kerül, a Nagyszombati út Zsolnai és Béla út közti első szakaszára 300 milliót szána az önkormányzat. A Salétrom utcai, már megkezdett sétány II. üteme közvilágítással 80 millióba kerül. A Pozsonyi út felújítása, pontosabban a Zsolnai és a Nagyszombati út közti része 105 millióért újulhat meg, a Berényi és a Fiskális út közti szakasza pedig 150 millióért kap új aszfaltszőnyeget. Tervben van a Széchenyi utca Horvát IStván és Budai közti szakaszának rekonstrukciója (160 millió), valamint a Palotai úti híd felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!