Hírek

2012.08.22. 17:43

Katonákat, rendőröket búcsúztattak Fehérváron

Székesfehérvár - Külföldi békefenntartó misszióba induló katonákat és rendőröket búcsúztattak szerdán az Ősszhaderőnemi Parancsnokság fehérvári központjában. Huszonketten indulnak útnak.

Tribolt Lajos

Jelenleg három kontinens 13 országában 13 misszióban vesz részt Magyarország, összesen mintegy 900 fővel - mondta el szerdán Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Abból az alkalomból beszélt, hogy kibocsátottak 22 főt, akik három különbőző misszióba utaztak. Fél évet tölt majd a Sinai-félszigeten lévő két tábor valamelyikében az a 11 katona és 7 rendőr, akik az ott működő Multinacionális Erők és Megfigyelők szervezetében teljesítenek szolgálatot. A szervezetben jelenleg 12 ország közel kétezer embere vesz részt. Az Egyiptom és Izrael közötti zónában immár 17 éve vesznek részt magyarok katonai-rendészeti és nyomozati feladatok ellátásában. A vezérőrnagy felhívta rá a figyelmet, hogy az egykor a béke szigetének tekintet térség mára puskaporos hordóvá vált, megszaporodtak a terrorista jellegű támadások és az egyiptomi katonai erők ellentámadásai. A hamarosan kiutazó 18 fő kiképzése már ennek ismeretében történt, de kint maximálisan be kell tartaniuk a kidolgozott eljárási szabályokat ahhoz, hogy a biztonságuk megmaradjon.

Három tiszt Nyugat-Szaharába utazik egy évre, hogy az ENSZ ottani missziójában leváltsa a magyarokat. Ők fegyvertelenül látják majd el a szolgálatot, feladatuk a végrehajtásra kerülő népszavazás előkészítése, a marokkói csapatkivonás és a tűzszünet betartásának ellenőrzése.

Grúziában 2008-tól már egyedüliként működik az Európai Unió Megfigyelő Missziója. Keretében kezdetektől három magyar katona teljesített szolgálatot, létszámuk most eggyel bővül, Fekete Zsuzsanna százados utazik ki egy esztendőre.

Domján László vezérőrnagy azt mondta a kiutazóknak, hogy használják ki a kinti szolgálatot a tapasztalatszerzésre, tanulásra, szakmai fejlődésre. Kérte őket, hogy a többi nemzet képviselőivel való együttműködésben öregbítsék a korábbi békefenntartók jó hírét.

A szerdai rendezvényen köszöntötték Herceg Zsolt őrnagyot, aki egy évig szolgált Németországban összekötő tisztként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!