Hírek

2016.03.30. 07:49

Kaszap István sírja a Nemzeti Sírkert része lett

Kaszap István születésének századik évfordulóján emlékmisét tartottak a Prohászka Ottokár-emléktemplomban.

Laci Patrícia

Idén március 25-én volt 100 éve, hogy megszületett Kaszap István jezsuita novícius. Ennek alkalmából emlékmisét rendeztek a Prohászka Ottokár-emléktemplomban.

Az egybegyülteket a Prohászka templom plébánosa, Tóth Tamás köszöntötte. Az atya beszéde után Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese szólalt fel, aki bejelentette, hogy a Nemzeti Sírkert részévé vált Kaszap István sírja. Az erről szóló dokumentumokat Spányi Antal megyés püspöknek nyújtotta át. Kaszap testét az emléktemplom őrzi, a kripta mellett szobor állít emléket a fiataloknak példaként szolgáló ifjúnak, akinek boldoggá-avatási eljárását a Székesfehérvári Egyházmegye megindította.

Fotó: Koppán Viktor

Gedai István Kaszap István életéről és szelleméről is szólt beszédében.

– Kaszap István maga is cserkész volt, s az ő szelleme segítette a magyar ifjúságot annak a hitvallásnak az elmondásában, amelynek az utolsó sora az volt: „ Hiszek Magyarország feltámadásában!” Nem véletlen, hogy 1945 után a cserkészet szervezete volt az első, amit felszámoltak.

Gedai István a fiatal cserkészekhez is szólt: – Nektek, akik újraélhetitek a cserkészéletet, nagyon nagy a felelősségetek, sok a munkátok. Rátok vár az a magyar jövő, amelynek a végső kicsengése az, hogy hiszek Magyarország feltámadásában.

Spányi Antal megyés püspök is beszédet mondott. Elmesélte az egybegyülteknek Kaszap István élettörténetét. Kiemelte, mekkora akaraterő volt benne. Beszélt Kaszap beteges éveiről is, amikor a benne élő türelme, illetve a Jézus és Isten iránti szeretete tartotta benne a lelket.

– Egész magatartásában van valami megnevezhetetlen vonás, valami szép összeszedettség. Minden szava és tette egyszerű, tiszta és formás – jellemezte Spányi Antal Kaszap Istvánt, majd folytatta:

– A kórházban Istennek átadva önmagát egy teljes életet hagyott itt Kaszap István, s a leélt 19 évével egy teljes életet tudott megmutatni nekünk. Akik közel tudtak hozzá kerülni, megsejtették benne a szentet, aki magát Istennek adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!