Hírek

2016.09.04. 17:40

Kanári nélkül nem érdemes

Székesfehérvár - Csicsörkék, kanárik, pintyek, arák, jákók, lórik, pirókok - és még ki tudja, hány madárkát csodálhattunk meg a hétvégén a VOKE művelődési házában.

Kocsis Noémi

Huszonkettedik alkalommal mutatták meg madaraikat a megye tenyésztői. A hétvégén a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házának nagyobb termeiben megannyi kalitkában csiripeltek és nézelődtek a jómadarak - köztük régi kedvencek és különlegességek is. A Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete, a város egyetlen díszmadaras tömörülése évek óta szervezi a helyszínen e hangos és látványos szakkiállítást, kicsik és nagyok örömére. A látványért is érdemes odamenni, de igazából a történetek nyújtanak élményt. Cserna Zoltán, a szervezet titkára például ezúttal kanárikat hozott az eseményre.

Az átlagnéző a kanáriról legfeljebb annyit tud, hogy kicsi és énekel. Zoltán színes magyarázatából viszont kiderül, hogy 4-5 ezer évvel ezelőtt háziasított állatról beszélünk, melyet a Harz hegységben dolgozó bányászok munkaállatként használtak: a környezeti változásokra igen érzékeny kanári ugyanis azonnal jelezte a mélybe leszálló bányászoknak a mérges kigőzölgéseket - egész pontosan azzal, hogy az embernél korábban kezdett fuldoklani azoktól. Az emberéleteket mentő kanárik nappali éneke viszont zavarta a pihenni vágyó vájárokat, ezért ki kellett tenyészteni egy zárt csőrrel éneklő , gyakorlatilag csak a torkával csattogó kanárit...

A sok színes díszmadár közül több a megyén kívülről érkező tenyészők büszkesége volt: érkeztek kiállítók a fővárosból, Litérről, Várpalotáról, Fertőrákosról, Szombathelyről, Tatabányáról, Érdről, Halásztelekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!