Hírek

2013.06.18. 17:36

Kamionra dőlt egy gabonasiló, meghalt a sofőr

Négy városból riasztották a tűzoltókat kedden este, mert üzemcsarnokra és a benne lévő kamionra dőlt egy gabonasiló Szabadegyházán, és egy ember a romok alatt rekedt.

Hajnal Csilla

2013. június 19.

08:33 Meghalt a kamionsofőr, akinek járművére ráomlott egy gabonatároló Szabadegyházán

Meghalt annak a kamionnak a sofőrje, amelyre ráomlott egy 30 méter magas gabonatároló kedd este Szabadegyházán - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Egy körülbelül harminc méter magas, háromszáz tonna kukoricaőrleményt tartalmazó siló dőlt le június 18-án, kedden kora este Szabadegyházán, üzemi területen. A leomló betonsiló maga alá temetett egy csarnokban várakozó kamiont. A romok és a törmelékek alatt a nyerges vontató vezetőfülkéjében rekedt egy sérült.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával több mint harminc hivatásos tűzoltó kezdte meg a sérült felkutatását. Az éjszaka folyamán munkagépekkel végezték a törmelékek eltávolítását, és szerdán kora reggel érték el a vezetőfülkét. A járműben rekedt ember olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a balesetben életét vesztette. A baleset az üzemben a veszélyes technológiát, veszélyes anyagot nem érintett.

Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, és a létesítmény dolgozóinak sem kellett elhagyniuk munkahelyüket.  A mentéshez úgynevezett négyes kiemelt riasztási fokozatban összesen tizenegy jármű – köztük egy daru és egy emelőkosaras gépkocsi - vonult a katasztrófavédelem székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságáról. A műszaki mentés várhatóan szerda délelőttig is elhúzódik. A baleset okát, körülményeit a katasztrófavédelem a munkavédelmi hatóság és a rendőrség bevonásával úgynevezett supervisori ellenőrzés keretében vizsgálja. 

Az érintett cég, a Hungrana Kft. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette, hogy tragikus baleset történt kedden szabadegyházi gyárukban. Azt írta, egyelőre tisztázatlan körülmények között dőlt rá egy kamionra egy harmincméteres takarmánysiló, a szerencsétlenségben egy ember életét vesztette. A cég és az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték az eset körülményeinek és okainak kivizsgálását. 

 

 

2013. június 18.

21.20

A szabadegyházi szeszgyár bejáratánál álló securitisek udvariasan megállítanak, egyikük telefonál, a főnökét hívja. Néhány másodperc után közli, nem mondhat semmit, menjünk a síneken túlra, mert azon belül már magánterületen állunk. Az út szélén vagyunk fotós kollégámmal, a  kerítésen kívülről semmi sem látszik. Amit egyelőre tudunk: összedőlt egy betonsiló,  egy ember megmentésén dolgoznak a tűzoltók valahol az üzem területén. 

Telefon a mentőkhöz: igen volt kint mentőhelikopter, de már elment. Talán elvitte a sérültet? - nézünk egymásra a tévés kolléganővel.  Tovább várakozunk,  megjelenik egy tűzoltó autó, és elhajt Dunaújváros felé. Megszólítunk egy, az üzemből  hazafelé tartó dolgozót, aki úgy tudja: porrobbanás történt, attól dőlt le a betonsiló.

Újabb fél óra telik el, mire megjelenik az üzem előtt a  megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztat a történetekről. Elmondta: kora este érkezett a riasztás a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, arról, hogy Szabadegyházán magán-, illetve üzemi területen baleset történt. Az elsődleges információk arról szóltak, hogy egy betonsiló dőlt össze. A katasztrófavédelem műveleti egysége és a tűzoltók a  helyszínre indultak.


Vonulás közben kapták az információt: egy 30 méter magas, 600 tonna súlyú, és 300 tonna gabonaőrleményt tároló betonsiló omlott rá a közelében lévő üzemcsarnok tetejére, ebben a csarnokban volt a kamion. Így a siló annak tartalmával és az üzemcsarnok tetejével együtt omlott a kamionra, amiben egy ember volt.

A baleset a szabadegyházai szeszgyár területén belül történt (Fotók: Nagy Norbert)

Jelenleg is összesen 30 hivatásos tűzoltó dolgozik a sérült mentésén. Tizenegy jármű érkezett a helyszínre, két daru, az egyik Fehérvárról, a másik Budapestről, valamint emelőkosaras autó, mentőhelikopter is volt a helyszínen. A dunaújvárosi, sárbogárdi és székesfehérvári tűzoltók vesznek a részt a mentésben. Amint azt a szóvivő elmondta: ez egy alsó küszöbértékű üzem a veszélyességet tekintve. Rendszeresen vannak tűzvédelmi gyakorlatok. Mivel a káreset helyszíne nagy kiterjedésű, ezért azt körbezárták a műszaki mentés idejére. A baleset miatt sem a többi dolgozó, sem  a lakosság nincs veszélyben. A mentésben dolgozó tűzoltóknak azonban a saját testi épségükre is vigyázni kell.

A mentési munkálatok idejére a baleset helyszínét körbekerítették, lezárták (Fotók: Nagy Norbert)


A mentés este 9 óra után is folyamatban van, ez az 5-ös fokozatból 4-es kiemelt fokozatú riasztás - tette hozzá a szóvivő, aki a porrobbanásról szóló kérdésünkre azt válaszolta: a baleset körülményeit hatósági eljárás keretében vizsgálják, zajlik az adatgyűjtés.

21.00

Információink szerint az egyik gabonasilóban porrobbanás történt, ezután omlott rá a kamionra. A sofőr sérült meg, úgy tudjuk, egy mentőhelikopter is járt a helyszínen, de a vezetőt egyelőre nem tudták kiszedni a fülkéből.

20.30

Amint azt kollégáink a helyszínen megtudták, a baleset a szeszgyár területén történt, ez azonban kívülről, a sínek mellől nem látható. A gyár területére nem engednek be senkit a mentést végzőkön kívül.

19.30

Arról jelenleg nincs információ, hogy a gép kezelője sérült-e meg, tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anettől, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivőjétől. Elmondta, a baleset egy magánvállalkozás telephelyén történt, a mentés még jó ideig eltarthat a helyszínen. A mentéshez a tűzoltókat Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, Sárbogárdról és Budapestről riasztották, a helyszínre két daru és egy emelőkosaras jármű is érkezett.

 

 


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!