Hírek

2016.05.13. 13:18

Kalandozás, átváltozás Bori Pizsamátoraival

Székesfehérvár - A kedves hangú, sokoldalú, képzőművészként, szövegíróként, énekesként is ismert Rutkai Bori nemrég egy fehérvári könyvesboltban tartott foglalkozást gyerekeknek. Pünkösdvasárnap pedig ismét városunkba készül, hogy zenésztársaival koncertet adjanak kicsiknek, nagyoknak.

Bokros Judit

Borit a Rutkai Bori Banda legújabb, Pizsamátor című lemezéről, a hozzá tartozó szép könyvről is kérdeztük.

- A Pizsamátor alakja egy városi legendából született, amikor egy reggelen Balu nem ment Rutkai Bori Banda-­koncertre, hanem otthon, pizsiben bulizta végig a vasárnapot. Gondoltam, változtassuk a pizsamát koncertviseletté, és csináljunk igazi házibuli hangulatot a zenéinkkel! A Pizsamátoroknak elnevezett figurák tehát gyerekek, akik szeretnek velünk kalandozni, játszani, hiszen minden dalunk egy-­egy átváltozós játék. Bábokat és jelmezeket is horgoltam, hogy minél jobban elvarázsoljuk magunkat a mesezenékbe. A Pizsamátorok kalózként kelnek útra, aztán porszívó szelídítőkké, vagy balatoni indiánokká válnak, Csuklós Miklós zötykölődős buszán továbbutaznak, és találkoznak a Citrom Cirkusz társulatával, a nyári domboldalakon pedig a Béla­-bálban Bélákká változnak. A kiránduláson sok érdekes lénnyel ismerkednek meg, például a Békalepkével, aki virágok helyett felhőről felhőre röppen, vagy Varázs Zsolttal, a mágussal, aki a betonházak tetejére gyümölcsligeteket bűvöl

Rutkai Borival a fehérvári Pagony könyvesboltban készíthettek indiános fejdíszeket a gyerekek

- Ez a csapat harmadik gyerekalbuma ­ az utóbbi időben jobban foglalkoztat a gyermekek világa, lelkivilága, mint a felnőtteké? Ha igen, miért?

- A felnőtt dalok alapját általában valami szerelmi problematika tudja leginkább beindítani, a gyerekeknek meg szinte bármiről írhatok. Mintha egy mágnes lenne bennem, ha elkezdek gyerekdalokat írni: az egyik ötlet magához vonzza a következőt, és hopp, máris jön az újabb. Ez egy folyamatos játék, és ebben a játékfolyamban lubickolni sokkal jobb,mint fájdalmas szerelmes dalokat közvetíteni.

- A Specko Jednóval mi a helyzet most ­ ott is készültök az Anticity után újabb albummal, vagy az úgynevezett felnőtt témákat, dalokat egyelőre pihenteted?

- A Specko Jedno nevet levedlettük, és mostanában Kistotál néven játsszuk a régi számokat. Nem olyan sűrűséggel és ambíciókkal, mint régen, amikor még ez volt a fő vonalunk, hanem inkább örömzenélésként, egyfajta szertartásként. Nagyon jónak tartom az Anticity dalait, csak sajnos kevesen ismerik, mert a közmédiában nem foglalkoznak velünk, nem játsszák a rádiók a dalainkat. A Youtube­-on ránk lehet bukkanni, vannak gyönyörűséges klipjeink és nagyon meg lehet minket szeretni.

- Szerinted mennyire segíti egy zene, egy album érvényesülését, ha könyv is társul hozzá, mint például esetetekben is?

- A CD-­gyártás nagyjából már kihalt, szinte csak ezek a könyves lemezek az utolsó mohikánok. Nagyon jó ez a kis pakk, hiszen mint összművész be tudom mutatni az összes “bűvésztrükkömet”. A saját festményeimmel illusztrált dalszövegeim és a zenés CD komplex élményt adnak a gyerekeknek. Mesélik a szülők, hogy amíg megy a lemez, addig a gyerekek böngészik az adott dalhoz kapcsolódó képeket. A gyerekek annyira lelkesek, hogy sokszor egyfajta virtuális barátságot kezdenek velem szemben táplálni. Szintén szülői elmesélésekből ismerjük ezt a jótékony “tünetet”, amikor egy, akár kétéves gyerkőc is kijelenti, hogy “Rutkai Bori a barátom”. Ez egy csodálatos oda-vissza ható lelki gazdagodás!

- Olykor tartasz gyermekfoglalkozásokat is, akárcsak legutóbb Fehérváron.

- Igen, nagy örömmel veszem az ilyen felkéréseket. A fehérvári indiános foglalkozás, ahol varázsneveket húztunk kártyáról és aztán elkészítettük hozzá a fejdíszeket, nagyon különleges együttlét volt. Megismerhettem egy csokor helyes emberkét, és most hamarosan zenélhetünk is nekik Pünkösdkor. Tökéletes időzítés volt, hogy koncert előtt egy héttel összemelegedtünk, megismerkedtünk, így biztosan meghittebb lesz a közös zenés buli is. A manuális foglalkozások lényege egyébként a szabad alkotás. Amikor egy jó ötletet a gyerekek a saját életkoruknak, képességeiknek megfelelően valósítanak meg, és nincsenek korlátozva, csak segítve.

- Van­-e terved hosszabb távra: maradsz ilyen sokoldalú: képzőművész, énekes, szövegíró, zeneszerző, vagy megerősödni látszik ezekből egy vonal?

- A sokoldalúságot bűn lenne lefaragni. Remélem, lesz erőm és időm, hogy újabb és újabb, gyerekek által inspirált festményes dalt készítsek, hozzá néha egy-­egy klassz klipet, animációt, mesekönyveket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!