Hírek

2013.09.14. 15:02

Jubilált a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság

Székesfehérváron tartotta szombaton jubileumi ünnepét a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság.

Klecska Ernő

A székesfehérvári központú szervezet a sclerosis multiplex betegséggel élőknek segítséget, az országban működő kluboknak pedig szakmai támogatást nyújt. Az SM egy autoimmun, a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése, ahol a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt (myelin hüvelyt) támadja meg, feloldja, roncsolja. E károsodás következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vezeti, blokkolja az ingerületet.

- Egyre többeket érint az SM, hiszen ma hazánkban már közel 14 ezren élnek Sclerosis Multiplexszel. Szerencsére ők nem csak orvosaikhoz fordulhatnak, hanem hozzánk is, hiszen jól felkészült orvos tanácsadóink, rehabilitációs szakemberünk és civil szakértőnk segíti a mindennapjaikat. Folyamatos támogatást biztosítunk a tagszervezeteinknek is, hiszen a társadalmi szemléletformálást a közös programok és partneri együttműködések is nagyban segíthetik. Tagjai vagyunk a Nemzetközi SM Szövetségnek (MSIF) és alapító tagjai vagyunk az Európai SM Platformnak (EMSP), az ő munkájukban és rendezvényeiken is rendszeresen részt veszünk. A Társaság vezetése elkötelezett a hagyományok ápolásában, az értékek megőrzésében és a betegek jólétének elősegítésében – foglalta össze Vinczné Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

A rendezvényen Csépány Tünde egyetemi docens az SM-ről mai szemmel, új gyógyszerek és lehetőségek címmel a ma még gyógyíthatatlan betegség elszenvedőinek helyzetén segítő lehetőségekről szólt. Guseo András kandidátus, a Magyar SM Társaság alapítója a kezdetektől ismertette A társaság élete az elmúlt 30 évben. Clemens Zsófia agykutató, neurobiológus és Tóth Csaba, a Magyar Evolúciós Orvostudományi Társaság elnöke a ma divatos paleo-ketogén étrend és az autoimmun folyamatok összefüggéseiről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!